Identiteit en asielcrisis centraal op nieuwjaarsrecepties

Identiteit en asielcrisis centraal op nieuwjaarsrecepties
Belga / J. A. Gekiere

De meerderheidspartijen N-VA, CD&V en MR hebben tijdens hun nieuwjaarsrecepties vooruitgeblikt naar 2018. Onze identiteit, de asielcrisis en de nakende gemeenteraadsverkiezingen stonden centraal.

“We laten onze identiteit niet bedreigen van buitenaf, door mensen die onze manier van leven in vraag stellen. Maar ook niet van binnenuit.” Dat stelde CD&V-voorzitter Wouter Beke scherp in zijn nieuwjaarstoespraak. Het grootste applaus oogstte de voorzitter met zijn analyse van de asielcrisis. “Terreur en criminaliteit bestrijden we keihard. En wie geen asiel krijgt of geen asiel vraagt, kan niet blijven. Maar wij zullen altijd onze menselijkheid bewaren.”

De speech van N-VA-voorzitter Bart De Wever stond nagenoeg volledig in het teken van identiteit. “Wij verwerpen racisme én wij verwerpen naïviteit. In ons huis gelden er huisregels”, zei hij.

Aan Franstalige kant verdedigde MR-voorzitter Olivier Chastel het “humaan en krachtdadig” migratiebeleid van de federale regering.

Verkiezingen

De Vlaams-nationalisten trekken met het thema veiligheid naar de verkiezingen. “U moet spreken over verantwoord, veilig en Vlaams van De Panne tot Mechelen aan de Maas”, sprak De Wever zijn leden toe.

CD&V kondigde aan één miljoen huisbezoeken te zullen afleggen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Voor de christendemocraten wordt het vooral spannend in Antwerpen. Kris Peeters, die daar dingt naar de burgemeesterssjerp, belooft zijn deel te doen in de koekenstad.