Geens ontkent wantoestanden in vleugel geradicaliseerden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Justitie Koen Geens ontkent met klem dat er wantoestanden bestaan in de vleugels van de gevangenissen bestemd voor geradicaliseerden. Dat zegt hij vanmiddag in een reactie op berichtgeving in De Tijd. De krant schreef dat de aanpak van opgesloten terroristen en honderden geradicaliseerde gedetineerden in onze gevangenissen veel slechter is dan gedacht. Volgens De Tijd slagen gedetineerden er vanuit de gevangenis in versleuteld te communiceren met hun familie, met het criminele milieu en zelfs met andere jihadisten in de gevangenis en in Syrië en Irak. Er zouden ook al verboden wapens zijn ontdekt in de Deradex-afdelingen waar de zwaarste terroristen zitten.

De krant baseert zich op nota's van de veiligheidsdiensten. Die info stond niet in de definitieve antwoorden die Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) als senator kreeg van het kabinet-Geens, maar ze werd wel per ongeluk toegevoegd aan de tientallen vragen.

Minister Geens zegt nu dat hij enkel de definitieve versie van het antwoord nakijkt, die hem ter ondertekening wordt voorgelegd. "Het enige geldige antwoord op een schriftelijke parlementaire vraag is steeds het antwoord dat ondertekend werd door de minister. Dat is ook het enige antwoord dat de parlementair kan gebruiken", luidt het.

Het kabinet Justitie krijgt jaarlijks gemiddeld zo'n 1.750 vragen, mondeling en schriftelijk, die het probeert "met grote toewijding en zorg" te beantwoorden. Het kabinet baseert zich voor die antwoorden op de input van verschillende diensten. "Het spreekt voor zich dat de beleidscel soms nog aanpassingen (schrappingen dan wel toevoegingen) doet. Bijvoorbeeld omdat het om ongenuanceerde informatie gaat, om achterhaalde info of om informatie waarvan de publicatie om veiligheidsredenen te kies lijkt", luidt het vandaag.

Geens haalt ook uit naar De Gucht. "Het kabinet stuurt standaard altijd een Word-versie mee, met de beste bedoelingen. De minister vindt het dan ook bijzonder dat deze Word-versie die enkel voor de diensten bestemd is, door parlementairen wordt gebruikt om zijn kabinet verdacht te maken."

bron: Belga