Dakar 2018 - Carlos Sainz wint zevende rit en is nieuwe leider, na pech Stéphane Peterhansel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 55-jarige Spanjaard Carlos Sainz (Peugeot) heeft zaterdag de zevende etappe in de 39e Dakar gewonnen. De voormalige wereldkampioen, in 2010 winnaar van de tweede Dakar op Zuid-Amerikaanse bodem, is ook de nieuwe leider. Hij profiteerde van de pech van zijn Franse teamgenoot Stéphane Peterhansel, die onderweg bijna een uur en drie kwartier aan zijn wagen moest sleutelen om door te kunnen. Titelverdediger Peterhansel raakte een rots toen hij een motorrijder in wou halen. Hij beschadigde daarbij de ophanging en de schokdempers van het linkerachterwiel. Ook met de assistentie van hun land- en teamgenoten Cyril Despres en David Castera, die enkele tientallen minuten na het incident ter plaatse waren, verloren Peterhansel en zijn co-piloot Jean-Paul Cottret nog een pak tijd.

Sainz boekte zijn 31e ritzege in de Dakar, de tweede in deze editie. Donderdag was "El Matador" ook al de snelste in de zesde etappe. Na een dagje rust tekende Sainz opnieuw present. Over de 425 kilometer tussen La Paz en Uyuni was hij 12:05 sneller dan de Zuid-Afrikaan Giniel De Villiers. De Qatarees Nasser Al-Attiyah, die net als de Villiers een Toyota van het Belgische Overdrive team bestuurt, werd op 14:19 derde. Tom Colsoul finishte als co-piloot van de Pool Kakub Przygonski (Mini) op 20:56 op de vierde plaats.

In de stand heeft Sainz 1u11:29 voor op Al-Attiyah en 1u20:54 op De Villiers. Przygonski en Colsoul zijn op 2u19:02 voorlopig vijfde, maar Peterhansel, die nog onderweg is, zal zich waarschijnlijk nog voor hen nestelen.

.

bron: Belga