«Sport Vlaanderen ondersteunt collega's om te sporten op het werk»

Bij Sport Vlaanderen in Brussel organiseert men sinds 2015 sport op het werk. Aanvankelijk met een eerste projectje: een work-out tijdens de middagpauze, met vooral stabiliserende en spierversterkende oefeningen. Maar al snel kwam er een heuse werkgroep aan te pas: Move@work. Enthousiaste vrijwilligers gaan er nu structureel te werk, in overleg met het management.
door
marketing
Leestijd 2 min.

Afgelopen zomer mochten alle personeelsleden van Sport Vlaanderen zich inschrijven voor een conditietest. Daaraan hielden 121 collega's een persoonlijk trainingsschema over, een goed inzicht in hun conditie en een nieuwe test na 12 weken. Daaruit bleek dat in het algemeen de conditie van de Sport Vlaanderen-werknemer erop vooruitgegaan is.

Patty Braeckmans is één van de ‘trekkers' van Move@work. “De meeste mensen die naar mijn wekelijkse work-out komen, proberen er in hun agenda echt rekening mee te houden, en achteraf is de algemene teneur altijd: ‘Ik kan er weer tegenaan voor deze namiddag.' Al onze collega's in Brussel hebben een zittende job, en ze beseffen niet alleen dat ze die ‘zitmarathon' regelmatig moeten doorbreken, ze dóén het ook steeds vaker.”

Nieuwe contacten

Het lijkt niet evident om de middagpauze niet in een brasserie, maar op een yogamatje door te brengen. Toch zijn de collega's van Patty gemotiveerd. “De voldoening die ze eraan beleven, is van het allergrootste belang. En ze moeten zichzelf zien vooruitgaan.

Tegelijkertijd zijn ook de niet-sportieve voordelen een grote troef: ze leren collega's uit andere afdelingen beter kennen. Tijdens het sporten vallen de barrières weg.

Voorlopig geven vooral vrouwen zich op. “95 procent van de deelnemers is vrouw. We krijgen blijkbaar heel moeilijk mannen gemotiveerd om mee te doen, terwijl core stability ondertussen een vast onderdeel is geworden in de training van elke topsporter, man of vrouw. En ook: er zijn weinig mensen die afhaken, maar er zijn er ook weinig nieuwelingen. We hebben nog meer sportlobbyisten nodig.”


Philippe Muyters

Minister van sport

“Sporten is gezond, dat weet iedereen onderhand. Maar sporten is gewoon ook leuk. Zeker als je dat samen met je collega's kan doen. Het werkt motiverend en het zorgt voor een betere sfeer op het werk. Fitte werknemers zitten gewoon beter in hun vel. Daar worden ze niet alleen zelf beter van maar ze zijn ook productiever. Dus ook het bedrijf profiteert ervan. Bij Sport Vlaanderen weten we het al langer: sporters beleven meer.”


Nelleke Doyen

Xpower Beervelde

“Dankzij de gratis sport- en beweegscan van Sport Vlaanderen weten we nu wat onze werknemers nodig hebben. Zo slaagden we erin om onze mensen sport op maat aan te bieden en iedereen meer in beweging te krijgen.”

 

de cafetaria»

Griet Nuytinck

CEO Anacura

“Met de tafeltennistafel die we ontleenden bij Sport Vlaanderen hielden we van juli tot oktober een werknemerstoernooi in onze cafetaria. Het was spannend tot het eind. In de finale heeft één van onze koeriers het gehaald van onze COO. Ieder had zo zijn supporters.”

 

Ilse Creyns

Management Assistant EBEMA Stone & Style

“Wij waren met ons werkgroepje ‘Welzijn@Work' al even op zoek naar manieren om binnen het bedrijf te groeien. Bij Sport Vlaanderen vroegen we het gratis stickerpakket aan. En dat werkt, de slogans zijn echt super tof.”

 


Klinkt het verhaal van Sport Vlaanderen als muziek in de oren? Wil jij en je collega's ook starten met sportieve acties op het werk? ?Neem dan contact op met het Sport op het Werk team van Sport Vlaanderen: 02 209 45 09, sportophetwerk@sport.vlaanderen of ontdek alle mogelijkheden op www.sport.vlaanderen/sportophetwerk.