Duitsland en Turkije zoeken toenadering ondanks spanningen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel en zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu willen ondanks de aanhoudende spanningen de samenwerking tussen Berlijn en Ankara op bepaalde gebieden versterken. Zo zullen ze de ministers van Economie van beide landen vragen om de Duits-Turkse economische commissie na een lange pauze weer bijeen te roepen, zei Gabriel vandaag tijdens een ontmoeting met Cavusoglu. Daarnaast zal de strategische dialoog tussen de twee buitenlandministeries worden hervat. Gabriel ontving zijn collega in zijn privéwoning in Goslar, op 250 kilometer van Berlijn, nadat hij in november door Cavusoglu werd ontvangen. Hij verklaarde tijdens een persconferentie dat hij "zeer blij" is dat de dialoog tussen Duitsland en Turkije "stap voor stap weer op een beter niveau terechtkomt". Hij hoopt op een "open dialoog met wederzijds respect", zelfs al "hebben de twee ministers zeker niet dezelfde mening over alle onderwerpen".

De Duitse minister liet nog weten dat hij wil dat de regering de komende dagen bespreekt of de levering van beschermingsapparatuur tegen mijnen aan Turkije mogelijk is, voor de Turkse militairen die strijden tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Cavusoglu, die Gabriel een vriend noemde, stelde dan weer dat Duitsland en Turkije "niet zullen plooien voor druk, bedreigingen of gelijkaardige praktijken". "Dat zijn volgens ons geen goede methodes", zei de minister, die erop hamerde dat de economische samenwerking tussen de twee landen weer moet worden opgestart door "dialoog, wederzijds begrip en samenwerking".

Turkije hoopt door de toenadering met Duitsland uit zijn isolement te komen, en op termijn de toenaderingsgesprekken met de Europese Unie weer te kunnen opstarten.

Er zijn verschillende twistpunten tussen Turkije en Duitsland. Zo is Duitsland er niet over te spreken dat er verschillende Duitse burgers in de cel zitten in Turkije, terwijl Ankara van Berlijn een hardere aanpak eist tegen de Koerdische separatisten en vermeende putschisten.

Bron: Belga