Barcelona telt recordbedrag neer voor Coutinho

Barcelona telt 160 miljoen euro neer voor Coutinho
Foto AFP

FC Barcelona heeft Philippe Coutinho eindelijk beet. Wat vorige zomer onmogelijk bleek, lukte nu wel, al tasten de Catalanen diep in de buidel. Met een transfersom van 160 miljoen euro is de Braziliaan de duurste aankoop ooit voor Barça.

De 25-jarige middenvelder wou zelf ook erg graag naar Barcelona, waar hij zijn handtekening zette onder een contract voor 5,5 seizoenen. Dat de Spanjaarden niet van plan zijn om hun recordaankoop snel weer te laten gaan, blijkt uit de astronomische opstapclausule van 400 miljoen euro die in de verbintenis werd opgenomen.

Dat is nog een pak meer dan de 120 miljoen euro die Barça nu overschrijft op de rekening van Liverpool, een bedrag dat door allerhande bonussen nog kan oplopen tot 160 miljoen euro. Daarmee is Coutinho de op twee na duurste voetballer aller tijden. Alleen Neymar, wiens opvolger hij in Camp Nou moet worden, en Kylian Mbappé waren ooit nog duurder.

“Droomtransfer”

Bij Liverpool blijven ze ietwat verweesd achter, al beseft trainer Jürgen Klopp dat zijn Braziliaanse sterspeler gewoonweg niet op Anfield Road te houden was. “Het is een publiek geheim dat Philippe sinds juli onze club wou verlaten”, zegt de Duitser. “Hij liet de kans niet voorbijgaan om aan zijn teammaats, de bestuursleden en mezelf te benadrukken dat de transfer belangrijk voor hem was. We hebben geprobeerd hem te overtuigen te blijven, maar spelen voor Barcelona was zijn droom.”

In één adem belooft Klopp dat de Reds een vervanger zullen aantrekken. “De club is sterk genoeg om verder te gaan en progressie te blijven boeken. Het bestuur zal blijven investeren in het elftal om te blijven groeien.”

Datzelfde bestuur heeft ook een mooie geste voor Liverpool-fans die dit seizoen een shirt hebben gekocht van Coutinho. Als de transfer van de voormalige publiekslieveling helemaal is afgerond, ontvangen ze een voucher ter waarde van 50 pond (56 euro) waarmee ze tot eind mei iets anders kunnen kopen in een van de fanshops.