Rohingya-rebellen vallen militairen aan in Rakhine

Een twintigtal Rohingya-rebellen heeft vandaag een militair voertuig in Myanmar aangevallen. Bij de aanval in noordwestelijke deelstaat Rakhine raakten zeven mensen gewond, zo heeft het leger meegedeeld. De leden van het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) hadden vanmorgen om 10 uur (lokale tijd) met wapens en zelfgemaakte bommen een aanval uitgevoerd op het voertuig, waarin soldaten en politiemensen zaten. Als gevolg van het geweld moesten een officier, vijf soldaten en een burger naar het ziekenhuis worden gebracht, klinkt het nog bij Defensie.

Op 25 augustus vorig jaar had een aanval van ARSA op een politiekantoor de aanzet gegeven tot een grote militaire operatie van Myanmar tegen de Rohingya, een moslimminderheid die vooral in de staat Rakhine (het vroegere Arakan) leeft. Door die bloedige actie van het leger werden zowat 650.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gedreven. Volgens de Verenigde Naties gaat het om een “etnische zuivering”.

Myanmar had gisteren nog benadrukt dat het op 22 januari zou beginnen met de repatriëring van de Rohingya. Die krijgen op die manier de mogelijkheid om op termijn naar hun eigen dorpen terug te keren.

Bron: Belga