Francken kan zich niet vinden in vrijlating Soedanees door Brusselse rechtbank

Francken kan zich niet vinden in vrijlating Soedanees door Brusselse rechtbank

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) schaart zich achter het cassatieberoep van de Dienst Vreemdelingenzaken tegen de vrijlating van een Soedanese migrant door het Brusselse hof van beroep. Dat laat zijn kabinet deze avond weten. “De redenering die het hof van beroep van Brussel volgt, verschilt van redeneringen die voorheen in gelijkaardige zaken gevolgd werden. Er is dus geen uniforme rechtspraak in de materie.” Een Soedanese man die in afwachting van zijn uitwijzing naar Soedan in een gesloten opvangcentrum verblijft, moet vrijgelaten worden. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling van het Brusselse hof van beroep gisteren bevestigd. Volgens de KI werd er onvoldoende nagegaan of de vluchteling een reëel risico loopt om in zijn thuisland gefolterd te worden.

De advocaat van de Soedanees, meester Guillaume Lys, stelt dat de rechtbank wijst op “een gebrek aan voorzichtigheid bij de Dienst Vreemdelingenzaken en staatssecretaris Theo Francken bij het regelen van Soedanese dossiers.”

De Dienst Vreemdelingenzaken is het daar niet mee eens, en stapt naar het Hof van Cassatie. De beslissing van de rechtbank komt niet overeen met beslissingen van andere rechters in gelijkaardige zaken, klinkt het daar.

Het kabinet-Francken is het daarmee eens. “We nemen akte van het arrest. We (DVZ) zullen verzet aantekenen tegen deze beslissing en een cassatieberoep instellen”, zegt zijn woordvoerster. Ook bij de staatssecretaris zijn ze van mening dat er “geen uniforme jurisprudentie” bestaat in de materie. “We stellen vast dat de redenering die gevolgd wordt door het hof van beroep van Brussel, verschilt van redeneringen die voorheen in andere gelijkaardige zaken gevolgd werden. Dat is dan ook de reden die ons cassatieberoep motiveert.”

bron: Belga