Voorronde WK handbal 2019 - Bondscoach Yerime Sylla schreeuwt Red Wolves tijdig wakker

De Red Wolves hebben een eerste zege beet in de kwalificaties voor het WK handbal 2019. In de SportOase van Leuven versloegen ze donderdag Griekenland met 33-28 (rust: 20-16). Eerder speelden ze 27-27 gelijk in Turkije en verloren ze met 25-26 van Nederland. De Belgen begonnen moeizaam aan de partij. Aanvallend kwamen ze wel goed voor de dag. Damian Kedziora nam zeven goals voor zijn rekening. Het pijnpunt lag in de verdediging. Niet collectief en agressief genoeg, waardoor de Red Wolves in 1-tegen-1-situaties telkens een doelpunt slikten. Bondscoach Yerime Sylla vroeg om een timeout, sprak niet mis te verstane taal en schreeuwde de spelers wakker. Pas na twintig minuten konden de Belgen afstand nemen. Het tempo ging omhoog, de Grieken konden niet volgen.

In de tweede helft hield een beresterke Jef Lettens met vijf geweldige reddingen bijna zes minuten lang zijn netten schoon. Bij elke counter scoorden de Red Wolves, zodat het na 10 minuten 25-17 was. Serge Spooren zorgde voor een tienpuntenkloof, 29-19. Dat was het sein voor bondscoach Sylla om enkele van zijn spelers rust te gunnen met het oog op de wedstrijd van aanstaande zondag. De 18-jarige Julien Cadel mocht zijn debuut bij de nationale ploeg maken.

"In het begin zaten we echt niet in de match. Offensief was het goed, maar defensief stonden we een beetje te slapen. Tijdens de timeout heb ik iedereen proberen wakker te maken", verklaarde Sylla. "Het was niet makkelijk voor de spelers om na de feesten en zo'n lange periode zonder interland opnieuw in het ritme te komen. Na 20 minuten kwam het tempo in de wedstrijd, waardoor we in geen tijd een kloofje sloegen. Ook in de tweede helft konden we het hoge ritme aanhouden. Nederland heeft zich laten verrassen in Turkije. Het zou wel eens kunnen dat het punt dat we daar scoorden, van kapitaal belang zal zijn. Er wacht ons nu nog een marathon. De komende negen dagen spelen we nog drie belangrijke wedstrijden."

In de andere wedstrijd in groep 5 nam Turkije donderdag met 30-27 de maat van Nederland. Turkije gaat met 5 punten aan de leiding, voor Nederland (4) en België (3). Griekenland heeft nog geen punt. Zondag spelen de manschappen van Sylla op verplaatsing in Griekenland, volgende week woensdag ontvangen ze Turkije en de zondag daarop nemen ze het in Sittard tegen Nederland op. De groepswinnaar speelt in juni een dubbel barrageduel om een plaats op het WK, dat van 9 tot 27 januari 2019 in Denemarken en Duitsland plaatsvindt.