Syrië-strijder veroordeeld tot 6 maanden cel met uitstel voor rellen in Vilvoorde

Syrië-strijder Mohamed Aquichouh is vandaag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 6 maanden met uitstel omdat hij in augustus 2012 betrokken was bij rellen aan het Vilvoordse station. De man had daarbij twee agenten met een plastic fles op het hoofd geslagen. Volgens zijn advocate probeerde Aquichouh alleen zichzelf en een vriend te verdedigen tegen het onnodig gewelddadige optreden van de politie. Mohamed Aquichouh maakte deel uit van de groep Vilvoordse jongeren die radicaliseerden onder de invloed van Sharia4Belgium-boegbeeld Fouad Belkacem. Begin augustus 2012 was de man ook betrokken bij relletjes in Vilvoorde. Toen de politie een jongeman wilde controleren die zijn gezicht bedekt had met een sjaal, kwam het tot een schermutseling tussen meer dan dertig jongeren en zestien politieagenten. Drie agenten en één van de jongeren raakten gewond.

Mohamed Aquichouh was één van de jongeren die bij de rellen opgepakt werden. Volgens het parket hadden zowel hij als zijn vriend, Zakaria B. elk met een plastic fles op het hoofd van twee agenten geslagen, nadat B. geweigerd had zijn identiteitskaart te tonen aan de agenten.

Aquichouh’s advocate, meester Virginie Taelman, voerde aan dat haar cliënte enkel gereageerd had op het geweld van de politie. “Uit de camerabeelden blijkt duidelijk dat het een agent is die de eerste daad van agressie stelt en meneer B. zonder aanleiding bij de keel grijpt”, klonk het. “B. en mijn cliënt hebben daar enkel op gereageerd, en nadien is het helemaal uit de hand gelopen.”

De rechtbank zag dat anders en veroordeelde Aquichouh donderdag tot 6 maanden cel met uitstel en Zakaria B. tot een celstraf van 12 maanden.

bron: Belga