Minstens 24 doden in Kinshasa bij overstromingen

Minstens 24 doden in Kinshasa bij overstromingen
Minstens 24 doden in Kinshasa bij overstromingen

Zeker 24 mensen zijn in Kinshasa om het leven gekomen door overstromingen en grondverschuivingen die in de nacht van woensdag op donderdag door stortregens waren veroorzaakt, zo is uit officiële bronnen vernomen. “Het is een voorlopige balans”, zei de provincieminister van Binnenlands Bestuur, Emmanuel Akweti. “In het centrale mortuarium van Kinshasa werden elf doden binnengebracht, plus dertien uit Ngaliema (gemeente op de heuvels van Kinshasa)”, aldus de provincieminister van Gezondheid en Sociale Zaken, Dominique Weloli. Het water sleurde gammele woningen op flanken van ravijnen mee.

Volgens VN-radio Okapi kwamen vandaag vijf leden van eenzelfde familie in de gemeente Bandalungwa om het leven toen een muur van hun woning instortte als gevolg van de felle regen die urenlang op Kinshasa viel. Verscheidene wijken en hoofdwegen stonden blank, onder meer in de gemeenten Limete, Lingwala en Kalamu.

Kinshasa is een van de grootste steden van Afrika, met naar schatting 10 miljoen inwoners. Veel van hen leven in precaire omstandigheden. Inwoners verwijten de autoriteiten regelmatig dat de afwatering ontoereikend is voor de felle tropische buien. De hoofdstad van Congo heeft een “probleem van stedenbouw”, erkende provincieminister Weloli volgens de nieuwswebsite Actualité.cd. “Er zijn geen goten, er waren grondverschuivingen.” De stedenbouw in de megalopool is vaak ordeloos.

Bron: Belga