Geen militaire oefeningen VS-Zuid-Korea tijdens Winterspelen

Geen militaire oefeningen VS-Zuid-Korea tijdens Winterspelen

De presidenten van Zuid-Korea en de Verenigde Staten, Moon Jae In en Donald Trump, zijn het eens geworden de gezamenlijke militaire manoeuvres uit te stellen tot na de Olympische Winterspelen in februari in Pyeongchang. Dat heeft het Zuid-Koreaanse agentschap Yonhap vandaag gemeld. Beide leiders kwamen tot dit akkoord in een telefoongesprek. Ook Trumps dreiging met het drukken op de “rode knop” verschuift aldus op zijn minst twee maanden. De gezamenlijke manoeuvres zorgden herhaaldelijk tot protest van het geïsoleerde regime in Pyongyang, dat in de oefeningen steevast Amerikaanse voorbereidingen voor een aanval of invasie ontwaarde. Even traditioneel werd dat door Washington en Seoel ontkend.

In hun telefoongesprek beloofden Moon en Trump er “alles” aan te doen opdat de Spelen in Pyeongchang veilig en succesvol verlopen. De Amerikaanse president bevestigde voorts dat hij een delegatie naar Pyeongchang zal sturen, onder wie “zijn familie”. De Winterspelen vinden plaats van 9 tot 25 februari.

De grootste gezamenlijke Amerikaans-Zuid-Koreaanse militaire oefening, de twee maanden durende Foal Eagle, vindt normaliter plaats in de maanden maart en april. In maart worden de Winterspelen gevolgd door de Paralympische Winterspelen. Of Foal Eagle daarvoor uitgesteld zal worden, is niet bekend.

bron: Belga