Gedetineerde leider van pro-Koerdische HDP neemt ontslag

Gedetineerde leider van pro-Koerdische HDP neemt ontslag
Gedetineerde leider van pro-Koerdische HDP neemt ontslag

Selahattin Demirtas, de gedetineerde medevoorzitter van de pro-Koerdische Turkse oppositiepartij HDP (Democratische Volkspartij), heeft de leiding van zijn partij via zijn advocaten laten weten dat hij aan het partijvoorzitterschap verzaakt. Dat schrijft de krant Hürriyet vandaag. De HDP houdt in februari een partijcongres, tijdens hetwelk voorzitters worden (her-)verkozen. Demirtas werd op 4 november 2016 samen met tien andere HDP-leiders gearresteerd in het kader van een onderzoek naar “terrorisme”.

Pas dertien maanden na zijn arrestatie, in december 2017, vond de eerste zitting van zijn proces plaats. Het openbaar ministerie eiste tot 142 jaar cel wegens “leiderschap van een terreurorganisatie”, “lidmaatschap van een terreurorganisatie” en het “oproepen tot haat en geweld”. Dinsdag nog kreeg Demirtas van een rechtbank in Ankara een boete van 15.000 lira wegens “belediging van president Recep Tayyip Erdogan”.

Demirtas werd, samen met Figen Yüksekdas, in 2014 verkozen tot co-voorzitter van de HDP. In maart 2017 moest laatstgenoemde reeds ontslag nemen na te zijn veroordeeld en uit de advocatenorde te zijn verbannen.

Ankara voert een ware heksenjacht tegen de HDP. Niet minder dan 58 partijleden zitten momenteel in de gevangenis. Ook duizenden “gewone” partijleden zijn achter de tralies beland. In steden en gemeenten in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije werden alle HDP-verkozenen uit hun ambt ontzet en vervangen door door Ankara aangeduide bestuurders.

Ankara linkt het pro-Koerdische standpunt van de HDP aan de verboden Koerdische Arbeidspartij PKK. En aangezien de PKK in Turkije geldt als een “terreurorganisatie”, is het voor het gerecht niet moeilijk ook de partij “terreurgerelateerd” in diskrediet te brengen.

Bron: Belga