Florida ziet voor het eerst in dertig jaar sneeuw

De koudegolf in het oosten van de Verenigde Staten is nog niet voorbij. In de zuidelijke Amerikaanse staat Florida heeft het voor het eerst in 29 jaar gesneeuwd.

De inwoners van Tallahassee, de hoofdstad van Florida, kregen bij het opstaan een sneeuwlaag van 0,25 cm te zien. Dat hadden ze dertig jaar lang niet meegemaakt.

Luchtverkeer

Aan de hele oostkust van de VS was er door de koude en sneeuwval hinder voor het luchtverkeer. Woensdag werden 500 vluchten geannuleerd en gisteren konden zeker 2.700 vliegtuigen niet opstijgen.

De meeste vluchten werden geannuleerd in de grote luchthavens in het noordoosten, zoals de New Yorkse luchthavens JFK en LaGuardia, de internationale luchthaven van Newark en de internationale luchthaven van Boston.

Storm

Het ziet er niet naar uit dat het tij snel zal keren. De Amerikanen bereiden zich voor op een storm die zo snel aan kracht wint dat hij door meteorologen een ‘bomb cyclone’ wordt genoemd. Die zal noordwaarts langs de kust gedurende meerdere dagen vriestemperaturen, sneeuwstormen met tot 30 centimeter sneeuw en windsnelheden van 110 kilometer per uur met zich meebrengen.

Aan de oostkust kwamen volgens Amerikaanse media afgelopen week al twaalf mensen om door de aanhoudende vrieskoude.