Stormweer – De Vlaamse Waterweg kondigt alarmfases voor gevaarlijk stormtij af in Zeescheldebekken

Door het voorspelde stormtij in het Zeescheldebekken heeft waterbeheerder De Vlaamse Waterweg voor woensdagnamiddag en -avond de alarmfases voor gevaarlijk stormtij afgekondigd. Alle zestien gecontroleerde overstromingsgebieden van het Sigmaplan zullen hierdoor in werking treden. De Vlaamse Waterweg neemt nog andere voorzorgsmaatregelen, zoals een scheepvaartstremming en het tijdelijk uit dienst nemen van veerdiensten. Dat meldt de maatschappij in een persbericht. De Schelde en haar zijrivieren krijgen woensdag vanaf de namiddag te kampen met sterk verhoogde waterpeilen. Zo zal het waterpeil van de Schelde in Antwerpen boven 7 meter TAW uitstijgen. De voorspellingen gaan uit van een gevaarlijk stormtij: de combinatie van springtij en een noordwesterstorm op de Noordzee, die het zeewater landinwaarts stuwt. Dat zorgt voor hoge waterstanden op de Schelde en haar zijrivieren, van Gent tot in Lier. Ook in Oost- en West-Vlaanderen zijn de waterpeilen hoog, aldus De Vlaamse Waterweg.
De gecontroleerde overstromingsgebieden van het Sigmaplan vangen tijdelijk de verhoogde waterpeilen op en vermijden zo stroomopwaarts wateroverlast. Het gaat onder andere over de overstromingsgebieden Anderstadt I en II (Lier), Polder van Lier (Lier), Lippenbroek (Hamme), Scheldebroek (Berlare), Potpolder I en IV (Waasmunster), Bovenzanden (Heindonk), Zennegat (Battel), Paardeweide (Berlare), Bergenmeersen (Wichelen), Wijmeers (Berlare en Wichelen) en de polders van Kruibeke. Dit laatste gebied, met 600 hectare het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen, zal zich naar verwachting woensdagnamiddag voor het eerst vullen.
Zolang de alarmfase duurt, zullen de dijken aan de rivierzijde van de overstromingsgebieden afgesloten zijn voor recreanten. Verder geldt er van 15 tot 19 uur een volledige scheepvaartstremming op de Schelde tussen Wintam en Dendermonde. Ook op de Rupel, de Beneden-Nete en de Beneden-Dijle geldt in die periode scheepvaartstremming. De veerdiensten zullen tijdelijk buiten dienst zijn.
De meest recente verwachtingen voor de peilen op de Schelde zijn te vinden in het hoogwaterbericht van het Waterbouwkundig Laboratorium en op www.waterinfo.be.

bron: Belga