Regering draagt Turtelboom als Belgisch kandidaat-lid voor Europese Rekenkamer voor

Regering draagt Turtelboom als Belgisch kandidaat-lid voor Europese Rekenkamer voor

De federale ministerraad heeft vandaag oud-minister Annemie Turtelboom (Open Vld) voorgedragen als kandidaat-lid van de Europese Rekenkamer. Dat heeft de woordvoerder van premier Charles Michel gemeld. Turtelboom volgt bij de Europese Rekenkamer Karel Pinxten op. De ministerraad droeg vandaag via een elektronische procedure Annemie Turtelboom voor als kandidaat-lid. De kandidatuur van de liberale politica wordt morgen reeds voorgelegd op een vergadering van de ambassadeurs van de lidstaten bij de Europese Unie. Het zijn de lidstaten die de leden van de Rekenkamer benoemen.

De regering moest op zoek naar een nieuw Belgisch lid voor de Europese Rekenkamer nadat het Europees Parlement in november een negatief advies had uitgebracht over de kandidatuur van Pinxten. De 65-jarige oud-minister van Landbouw en Defensie ambieerde een derde ambtstermijn van zes jaar, maar dat zag een meerderheid van het halfrond niet zitten. Intussen opende het Europese antifraudebureau Olaf ook een onderzoek naar beschuldigingen aan het adres van Pinxten.

De 50-jarige Turtelboom zat van 2008 tot 2014 in de federale regering, waar ze onder meer minister van Binnenlandse Zaken en Justitie was. In 2014 maakte ze de overstap naar de Vlaamse regering. Ze was er viceminister-president en minister van Begroting en Energie. In april 2016 nam ze ontslag omdat het dossier rond de zogenaamde Turteltaks “te gepersonaliseerd” was geworden.

De Europese Rekenkamer onderzoekt de betrouwbaarheid van de begrotingen van de Europese instellingen. De instelling met zetel in Luxemburg telt één lid van elke lidstaat.

bron: Belga