Raad van State buigt zich over Antwerps reglement tegen malafide juweliers

Raad van State buigt zich over Antwerps reglement tegen malafide juweliers

De Raad van State heeft vandaag bij hoogdringendheid een klacht behandeld van Antwerpse juweliers die zich verzetten tegen een nieuw reglement van de stad dat de malafide handel in de sector wil aanpakken. Ze viseren het moraliteitsonderzoek dat tot een exploitatieverbod kan leiden voor handelaars die in het verleden het voorwerp uitmaakten van vaststellingen van en/of veroordelingen voor misdrijven of inbreuken op allerlei wettelijke verplichtingen. Het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil niet vooruitlopen op de uitspraak, die vrijdag volgt, maar verdedigt de maatregel. De maatregel werd onlangs unaniem goedgekeurd door de Antwerpse gemeenteraad en kwam volgens het stadsbestuur tot stand na overleg met Ars Nobilis (de federatie voor juwelen en horloges) en diamantkoepel AWDC. “Deze maatregel komt de reputatie van onze bonafide ondernemers ten goede”, laat De Wever weten via zijn woordvoerder. “Hij dient om de politie een stok achter de deur te geven voor de enkele tientallen zaken waarvan een vermoeden is dat er malafide handel kan plaatsvinden.”

De argumentatie die in de gemeenteraad werd voorgelegd, heeft het over de reputatie die Antwerpen momenteel heeft als draaischijf voor heling van sieraden en goud, met bijhorend aanzuigeffect voor gerelateerde criminele fenomenen zoals witwaspraktijken, drugsfeiten en woninginbraken. Een gerichte politie-analyse wees eind 2016 uit dat bijna de helft van 218 gescreende zaakvoerders en werknemers uit de juwelensector gekend waren voor al dan niet concrete feiten zoals heling (27), zware diefstal (18) en gebruik van valse en vervalste geschriften (16).

De juweliers die naar de Raad van State stapten, hebben het via hun advocaat Kris Luyckx in Gazet Van Antwerpen over een “disproportionele aanpak” van het probleem en vinden bovendien de verplichting voor verkopers van tweedehandssieraden om bewakingscamera’s te installeren een inbreuk op de privacywetgeving.

bron: Belga