Bekende Franse jihadiste opgepakt in Syrië

Koerdische troepen in Syrië hebben de bekende Franse jihadiste Emilie König (33) opgepakt. Dat meldt het Franse nieuwsagentschap AFP woensdagavond na berichtgeving daarover in verschillende media doorheen de dag. König, van wie de arrestatie werd bevestigd door haar moeder, speelde een belangrijke rol als propagandist en rekruteerder op sociale netwerken voor terreurbeweging IS. Volgens de krant Ouest-France zegt de 70-jarige moeder van König, uit het Bretoense Lorient, dat ze haar dochter eind vorige week aan de lijn had. “Ze wordt gevangen gehouden in een Koerdisch kamp. Ze is er ondervraagd en gefolterd”, zegt ze. De moeder roept de Franse autoriteiten op om haar dochter “te repatriëren” samen met haar kinderen.
Emilie König zou drie kinderen hebben die in Syrië zijn geboren. Haar moeder zegt dat ze “berouw” heeft. “Ze wilde terugkeren, ze vroeg vergiffenis aan haar familie, vrienden en haar land. Ze betreurde al haar uitspraken en verzekerde dat ze haar schuld aan Frankrijk wil inlossen.”
Emilie König ging naar Syrië in 2012. In september 2014 plaatsten de Verenigde Naties haar op de zwarte lijst van de meest gevaarlijke strijders.
König bekeerde zich tot de islam toen ze haar eerste echtgenote ontmoette, die van Algerijnse afkomst is. Ze leerde Arabisch, liet zich Samra noemen en probeerde pamfletten te verspreiden die opriepen tot jihad. In de lente van 2012, toen ze werd gedagvaard voor de rechtbank, weigerde ze haar niqab af te nemen en lokte ze een conflict uit met een bewaker, dat ze filmde en op YouTube postte. Vervolgens liet ze haar kinderen achter in Franrijk en reisde ze haar nieuwe vriend achterna naar Syrië. Hij zou later omkomen. Ook al nam König niet deel aan gevechten, ze was dikwijls te zien in propagandavideo’s.
König is niet de enige bekende Franse jihadiste die opgepakt werd nu IS in het defensief zit in Irak en Syrië. Zo viel Thomas Barnouin (36) midden december in handen van Koedische strijders in Syrië.

Bron: Belga