India beperkt toegang tot Taj Mahal

Het aantal bezoekers voor de Taj Mahal wordt voortaan beperkt
AFP / T. Mustafa

India gaat het aantal mensen beperken dat de Taj Mahal mag bezoeken. Op die manier moet het beroemde monument beter beschermd worden. 

De Taj Mahal ligt 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad New Delhi en krijgt elk jaar miljoenen toeristen over de vloer. Velen komen uit het buitenland, maar ook steeds meer Indiërs vinden de weg naar het “monument van de liefde”.

Een gevolg daarvan is dat de druk op de funderingen toeneemt. Het mausoleum in witte marmer met ingelegde edelstenen, dat grootmogol Shah Jahan tussen 1631 en 1648 liet bouwen ter herinnering aan zijn vrouw Mumtaz Mahal, moet bovendien regelmatig gereinigd worden om te verhinderen dat het vergeelt door de luchtvervuiling.

40.000 bezoekers per dag

Gemiddeld bezoeken elke dag 10.000 tot 15.000 mensen de Taj Mahal. Dat cijfer kan in het weekend oplopen 70.000. De Indische autoriteiten willen voortaan maximaal 40.000 mensen per dag toelaten op de site.

De beperking geldt niet voor buitenlanders, die duizend roepie (13 euro) betalen, maar enkel voor Indiërs, die een ingangsticket krijgen voor 40 roepie. Als Indiërs duizend roepie neertellen, vallen ze niet onder de beperking.