Trump: “Sancties beginnen grote impact te hebben op Noord-Korea”

Trump:
Trump: "Sancties beginnen grote impact te hebben op Noord-Korea"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag getweet dat de sancties die opgelegd werden aan Noord-Korea stilaan effect krijgen. Dat zegt hij naar aanleiding van de toenaderingspoging van Pyongyang naar buur Seoel. In zijn nieuwjaarsboodschap van maandag zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea te willen verbeteren voor de start van de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. “De relatie tussen beide landen zit op een dieptepunt. We kunnen dit jaar voor een ommekeer zorgen in onze nationale geschiedenis”, klonk het.

Die ommekeer lijkt Trump op het conto te schrijven van de sancties die Noord-Korea opgelegd kreeg. “De sancties en ‘andere’ drukkingsmiddelen beginnen een grote impact te hebben op Noord-Korea”, schreef hij in een tweet. “Raketman (zoals Trump de Noord-Koreaanse leider steeds noemt, red.) wil nu voor de eerste keer praten met Zuid-Korea. Misschien is dat goed nieuws, misschien niet, we zullen zien.”

De sancties lijken vooralsnog geen effect te hebben op de houding van Noord-Korea ten aanzien van de VS. Kim waarschuwde in zijn speech dat zijn land met kernwapens de volledige Verenigde Staten kan bereiken. De knop om die te lanceren staat nog steeds op zijn bureau, zei hij. “Dat is geen chantage, maar realiteit”, aldus Kim volgens het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap.

Seoel stelde na de uitgestoken hand van Kim voor om op 9 januari samen te zitten met Pyongyang. De vorige gesprekken tussen de twee landen dateren van december 2015. Die draaiden uit op een mislukking.

Bron: Belga