Israëlisch parlement maakt mogelijke opdeling van Jeruzalem moeilijker

Israëlisch parlement maakt mogelijke opdeling van Jeruzalem moeilijker
Israëlisch parlement maakt mogelijke opdeling van Jeruzalem moeilijker

Een mogelijke opdeling van Jeruzalem wordt met een vandaag gestemde wetswijziging nog wat moeilijker. In de toekomst zullen twee derden van de parlementsleden moeten instemmen met het opgeven, aan de Palestijnen, van gebieden die tot de stad horen. Dat meldt het Israëlische parlement vandaag op zijn site. Tot nu volstond een gewone meerderheid. Zo’n opdeling zou deel kunnen uitmaken van een toekomstig vredesakkoord. “We hebben de eenheid van Jeruzalem gegarandeerd”, tweette minister van Onderwijs Naftali Bennett, partijleider van het nationalistische en religieus-zionistische Joodse Huis. “De Olijfberg, de oude stad en de stad van David blijven voor eeuwig van ons.” Oppositieparlementslid Dov Khenin had het echter over “de wet die vrede moet vermijden”.

Een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas uitte ook zware kritiek op de wetswijziging. “Het toont duidelijk aan dat Israël nu officieel het einde uitgeroepen heeft van het zogenoemde vredesproces”, zo wordt de woordvoerder door het persbureau Wafa geciteerd.

De nederzettingen die de Israëliërs sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967 bezetten worden beschouwd als een inbreuk op het internationaal recht en een grote hindernis voor vrede in het Nabije Oosten. In die gebieden, waaronder Oost-Jeruzalem, wonen meer dan 600.000 kolonisten.

De wet werd goedgekeurd met 64 stemmen tegen 51 – geen tweederdemeerderheid.

De beslissing komt er goed een maand nadat de Amerikaanse president Donald Trump besliste om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. In de nasleep van die beslissing kwam het tot bloedige onrusten en Israëlische luchtaanvallen. Daarbij kwamen 13 Palestijnen om het leven.

Bron: Belga