IJsland verplicht loongelijkheid tussen man en vrouw

IJsland verplicht loongelijkheid tussen man en vrouw

Sinds 1 januari van dit jaar is het in IJsland wettelijk verplicht om mannen en vrouwen in dezelfde functie evenveel te betalen. Het Scandinavische land is daarmee het eerste land ter wereld dat dit principe wettelijk verankert. De verplichting geldt zowel voor bedrijven als voor overheidsinstellingen met minstens vijfentwintig werknemers. Zij moeten, op straf van een boete, dezelfde loonschalen hanteren voor mannen en vrouwen. De overheid voert controles uit en verleent een certificaat als aan de verplichting is voldaan.

De maatregel werd vorig jaar op 8 maart, internationale dag van de vrouwenrechten, aangekondigd. Hij kreeg de steun van zowel meerderheid als oppositie.

IJsland scoort al langer erg goed inzake gendergelijkheid. Het land voert de “Global Gender Gap Index” van het Wereldeconomisch Forum (WEF) aan. Die meet onder meer de kloof tussen mannen en vrouwen inzake economische participatie, politieke mandaten, gezondheid en onderwijs. België staat op de 31ste plaats, met een loonkloof van ongeveer 6 procent voor voltijdse werknemers.

bron: Belga