Grondwettelijk Hof schort bevoegdheden Moldavische president tijdelijk op

Grondwettelijk Hof schort bevoegdheden Moldavische president tijdelijk op
Grondwettelijk Hof schort bevoegdheden Moldavische president tijdelijk op

Het Moldavische Grondwettelijk Hof heeft vandaag de bevoegdheden van president Igor Dodon tijdelijk opgeschort, nadat de president weigerde om de benoeming van verschillende ministers te bevestigen. Dodon is voorstander van meer toenadering tot Rusland. Hij weigerde eind december verschillende keren om vijf ministers en twee viceministers te benoemen, die werden voorgedragen door zijn pro-Europese eerste minister Pavel Filip. Volgens persagentschap Reuters noemde hij de kandidaat-ministers incompetent en stelde dat sommigen van hen betrokken waren bij een schandaal waarbij 1 miljard dollar uit het bankensysteem werd overgeheveld.

De regeringscoalitie stapte daarop naar het Grondwettelijk Hof, dat verklaarde dat de president slechts één keer de benoeming van een regeringslid mag weigeren. Het Hof besliste dan ook om de bevoegdheden van de president tijdelijk op te schorten. De zeven ministers in kwestie zullen op 5 januari benoemd worden door de premier of parlementsvoorzitter Andrian Candu, aldus het Grondwettelijk Hof.

“Dit is een ernstige schending van de juridische procedures”, aldus Dodon op Facebook. Volgens hem “komt het Grondwettelijk Hof door zijn beslissing van vandaag in de grijze zone van de democratie terecht”. “Dit is een oneervolle en betreurenswaardige val voor een democratische staat”, aldus de president nog, die belooft “niet op te geven”.

Moldavië, een vroegere Sovjetrepubliek, is verdeeld tussen aanhangers van een toenadering tot Rusland, die Dodon in november 2016 verkozen tot president, en zij die willen dat Moldavië toetreedt tot de Europese Unie. Verschillende leden van de huidige regering behoren tot dat tweede kamp.

Het kwam al verschillende keren tot conflicten tussen Dodon en de regering. Vorig jaar leidde een reeks uitspattingen tussen Moldavië en Rusland, waarbij Chisinau Moskou onder meer beschuldigde van intimidatie door de Russische autoriteiten tegen Moldavische ambtenaren, tot de terugroeping van de Moldavische ambassadeur in Moskou in december.

Bron: Belga