Nieuwjaar – Responsible Young Drivers brengen ruim 500 feestvierders veilig thuis

De Responsible Young Drivers (RYD) hebben tijdens de nieuwjaarsnacht in heel België meer dan 500 mensen veilig naar huis gevoerd. Een pak minder dan andere jaren, maar dat is net een goed teken, zegt Johan Chiers, directeur van RYD in Vlaanderen. In Vlaanderen stonden 55 vrijwilligers van middernacht tot 6.00 uur ’s ochtends paraat met 25 wagens. Zij zetten 105 wagens van thuis af, goed voor bijna 300 feestvierders.
De Franstalige RYD-organisatie bracht 88 wagens en 260 mensen naar huis.
Er waren dit keer minder vrijwilligers dan andere jaren en ook minder oproepen. “Het was een kalme nacht”, aldus Johan Chiers. “We merken dat mensen meer en meer vooraf voor een oplossing zorgen om thuis te raken, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of een nuchtere bestuurder. De noodoplossing die wij aanbieden, wordt minder en minder gebruikt, maar dat is uiteindelijk een goed teken.”
Vorig jaar werden met 200 vrijwilligers nog circa 1.500 mensen naar huis gevoerd.
Telkens begeven zich twee RYD-vrijwilligers ter plaatse: één vrijwilliger neemt plaats achter het stuur van de wagen van de feestvierders en de andere volgt in een wagen van Responsible Young Drivers.
Het was de 26ste RYD-nieuwjaarsactie.
De oproep aan feestvierders om een selfie te maken wanneer ze veilig in bed lagen (#safeinbed), kende op sociale media een beperkt succes.

bron: Belga