Betogingen in Iran – Nieuwe betogingen in centrum van Teheran

Kleine groepjes betogers zijn maandagavond weer op straat gekomen in het centrum van de Iraanse hoofdstad Teheran. De politie is massaal aanwezig. Sommige betogers schreeuwen slogans tegen het regime. Dat blijkt uit beelden op de sociale media en plaatselijke zenders. Het is al de vijfde dag van protesten tegen de moeilijke leefomstandigheden en het regime. Het ministerie van Inlichtingendiensten meldde maandag in een persbericht dat “oproerkraaiers en elementen die problemen uitlokten, zijn geïdentificeerd en een aantal van hen zijn opgepakt. De anderen worden vervolgd en er wordt binnenkort hard tegen hen opgetreden.”
De protesten begonnen donderdag in de noordoostelijke stad Machhad, tweede stad van het land. Ze verspreidden zich vervolgens door de rest van het land.
De betogers hebben inmiddels de steun gekregen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. “Dappere Iraniërs komen op straat”, zegt hij maandag in een videoboodschap. “Ze zijn op zoek naar gerechtigheid. Ze zoeken de basisvrijheden die hen al zo lang ontzegd worden.” Volgens Netanyahu verspilt het “wrede regime” in Teheran geld om haat tussen Israël en Iran te zaaien. “Het regime is bang van het volk.”
Ook de Europese leiders kregen ervan langs. “Vele Europese regeringen kijken in stilte toe hoe heldhaftige jonge Iraniërs op straat in elkaar geslagen worden.”

Bron: Belga