Statuut Jeruzalem – Palestijnse gezant in de VS teruggeroepen

De Palestijnse gezant in de Verenigde Staten is door de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken teruggeroepen naar zijn eigen land. De Palestijnen reageren daarmee op de omstreden beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem uit te roepen tot hoofdstad van Israël. Husam Zomlot, die in Washington verbleef als gezant voor de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, is zondag teruggeroepen door zijn buitenlandminister Ryad al-Malki. Hij zou zijn teruggeroepen “voor overleg”, meer details geeft het Palestijnse persagentschap Wafa niet.
De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zondagavond nog eens zijn engagement herhaald om een onafhankelijke Palestijnse staat op te rechten, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Hij deed dat in zijn toespraak naar aanleiding van de 53ste verjaardig van zijn Fatah-partij. “Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van het Palestijnse volk”, aldus Abbas. Alle oplossingen voor het Israëlisch-Palestijns conflict “moeten gebaseerd zijn op internationale resoluties, die de oprichting van een Palestijnse staat binnen de grenzen van het akkoord van 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad steunen”, zei hij.
De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde begin december dat hij Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël. Sindsdien zijn bij geweld tussen Israëli en Palestijnen al 13 Palestijnen om het leven gekomen.

Bron: Belga