FIFA heeft geprobeerd om klokkenluider Rodchenkov te contacteren

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Wereldvoetbalbond heeft geprobeerd om klokkenluider Grigory Rodchenkov te contacteren na zijn uitlatingen over dopinggebruik in het Russische voetbal. En de FIFA zal opnieuw proberen om contact op te nemen zodra de stalen hertest zijn door het Wereldantidopingagentschap (WADA). Dat heeft de Wereldvoetbalbond bevestigd aan het Franse persagentschap AFP. In een interview met Associated Press had de advocaat van Rodchenkov de FIFA verweten zijn cliënt niet benaderd te hebben, ondanks informatie "over Russische voetballers die beschermd worden door het door de staat gestuurd dopingsysteem" in Rusland. Volgend jaar wordt daar het WK voetbal georganiseerd.

Bij AFP stelt de Wereldvoetbalbond nu dat het wel degelijk het WADA heeft verzocht om Rodchenkov te ontmoeten. De FIFA kreeg naar eigen zeggen echter als antwoord dat de voormalige directeur van het Moskovitische antidopinglaboratorium niet beschikbaar was. Nu wacht de FIFA de hertesten van de stalen door het WADA af. Vanaf medio januari worden die opnieuw onder de loep genomen. "De FIFA zal dokter Rodchenkov te gelegener tijd contacteren via het overeengekomen kanaal", zo klinkt het.

Rodchenkov was tot november 2015 het hoofd van het antidopinglab in Moskou. Zijn onthullingen leidden vorig jaar tot het grootste dopingschandaal ooit. Rodchenkov leverde de bewijzen dat er een door de Russische staat georganiseerd dopingsysteem bestond waarvan atleten gebruik konden maken. Sindsdien is hij uitgeweken naar de Verenigde Staten, omdat hij naar eigen zeggen voor zijn leven vreest. Het Russische gerecht vaardigde intussen een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uit. Door het schandaal mag Rusland niet deelnemen aan de Olympische Winterspelen van februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Eerlijke Russische sporters mogen wel onder neutrale vlag deelnemen aan de Spelen.

bron: Belga