Verkiezingen Liberia – Nieuwe president George Weah belooft “leven van Liberianen te verbeteren”

George Weah, winnaar van de Liberiaanse presidentsverkiezingen, heeft in een eerste persconferentie na zijn overwinning beloofd “het leven van de Liberianen te verbeteren”. Hij zei verder te kunnen bouwen op de “vooruitgang” die zijn voorgangster Ellen Johnson Sirleaf kon bereiken. De vroegere topvoetballer won dinsdag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. “De beste manier om de Liberianen te vieren is hun leven verbeteren”, zei Weah. “Ik verklaar hier dat het leven van de Liberianen verbeteren een buitengewone missie is. Zij die gekozen zullen worden voor de regering zullen zich moeten wijden aan het idee om te werken voor de armen en voor een sociale transformatie. De Liberianen zijn de ware helden en heldinnen van deze overwinning.”
De vroegere aanvaller van PSG, Monaco en AC Milan en zijn kandidaat-vicepresident Jewel Howard-Taylor, ex-vrouw van de nu opgesloten warlord en dictator Charles Taylor, haalden 61,5 pct van de stemmen, tegen 38,5 pct voor zijn tegenkandidaat, aftredend vicepresident Joseph Boakai. In de campagne benadrukten zowel Weah als Howard-Taylor dat ze geen contact hadden met Taylor, die in Groot-Britannië een celstraf van 50 jaar uitzit, maar daar twijfelen waarnemers aan.
Bijna dertig jaar na het begin van een wrede burgeroorlog, die tussen 1989 en 2003 250.000 mensenlevens eiste, kent Liberia nu de eerste democratische machtsoverdracht sinds 1944. Die machtsoverdracht zal gebeuren op 22 januari.

Bron: Belga