Soedan – “Francken heeft te goeder trouw gehandeld”

Soedan - "Francken heeft te goeder trouw gehandeld"

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft het zaterdag in De Ochtend op Radio 1 opgenomen voor zijn partijgenoot Theo Francken. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie heeft “te goeder trouw gehandeld”, vindt Weyts. Voor Theo Francken waren het tot nog toe geen fijne feestdagen. De staatssecretaris ligt al een week onder vuur in een zaak rond uitgewezen Soedanese transitmigranten, die bij aankomst in Khartoem gefolterd zouden zijn.
Dat hij daarna valse verklaringen aflegde over een geplande repatriëring in het parlement en bij de premier, is veel collega-politici – inclusief die van de meerderheid – in het verkeerde keelgat geschoten. CD&V-voorzitter Wouter Beke liet gisteren/vrijdag nog verstaan dat ministers van zijn partij in het verleden al voor minder ontslag hebben genomen. “Je betrouwbaarheid is je hoogste goed als politicus”, klonk het.
N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever blijft echter pal achter zijn staatssecretaris staan, en ook voor Vlaams minister Ben Weyts is er geen vuiltje aan de lucht. “Als betrouwbaarheid het probleem is, dan zie ik geen probleem. Vraag het rond u: ik denk dat de meeste Vlamingen alle vertrouwen hebben in het beleid van Theo Francken”, zei hij zaterdag in De ochtend. “Hij staat recht in zijn schoenen en heeft te goeder trouw gehandeld.”
Weyts reageerde ook kort op de uitspraken van CD&V-voorzitter Beke. “De afspraak was dat men de zaak zou behandelen na het onderzoek. Het zou erg zijn als men al conclusies klaar zou hebben nog voor dat onderzoek gestart is.”

bron: Belga