Ruim 400 Congolezen eisen in Brussel vertrek van president Kabila

Een 450-tal Congolezen stappen deze namiddag door Brussel in een betoging om het vertrek te eisen van de Congolese president Joseph Kabila. Diens mandaat aan het hoofd van het land had al in december 2016 moeten eindigen, maar die datum werd na een akkoord met de oppositie verschoven naar eind 2017. “Ook nu heeft Kabila niets gedaan om verkiezingen te organiseren, integendeel, hij doet er alles aan om zich aan de macht vast te klampen”, klinkt het bij de betogers. “Kabila’s tweede mandaat als president had moeten eindigen op 19 december 2016”, zegt Joseph, één van de betogers. “Na overleg met de oppositie is er een akkoord gekomen over een overgangsperiode tot 31 december 2017. Maar in die periode had hij verkiezingen moeten organiseren, waarvoor hij zelf geen kandidaat mocht zijn. Maar hij heeft niets anders gedaan dat dat akkoord saboteren, door er eenzijdig de inhoud van te veranderen, en door enkele oppositieleden over te halen zich bij hem aan te sluiten door hen interessante posten aan te bieden. Bruno Tshibala, een overloper van UDPS die eerste minister is geworden, is zo’n voorbeeld.”

Bovendien heeft Kabila de verkiezingen nog maar eens met een jaar uitgesteld en alle oppositie monddood gemaakt door betogers en opposanten in de gevangenis te gooien, aldus nog de betogers.

“Vanaf 31 december 2017, middernacht, is Joseph Kabila een Congolese burger zoals alle andere, en verliest hij alle legitimiteit als president”, klinkt het. “Zondag wordt daarom een grote betoging gehouden in Kinshasa en als teken van solidariteit komen wij nu al op straat.”

De betogers trekken van de Naamsepoort naar de Congolese ambassade en vervolgens naar het Schumanplein.

bron: Belga