Nog meer files in 2017

Nog meer files in 2017

We stonden het voorbije jaar met z’n allen nog vaker in de file dan in 2016. De files worden niet alleen langer, ze treden ook steeds vaker op buiten de spitsuren en op secundaire wegen. Dat besluit Touring Mobilis uit zijn jaarlijkse filebarometer. De zwaarste filedag was 11 december, toen door hevige sneeuwval de totale filelengte op de Belgische snelwegen rond 11.00 uur was opgelopen tot 1.294 kilometer. Op de tweede plaats volgt zondagmiddag 10 december, met 755 kilometer file. Op plaats 3 staat opnieuw 11 december, toen er in de avondspits 546 kilometer file werd gemeten. Telkens leidde sneeuw tot de verkeersellende.

Volgens Touring Mobilis worden files steeds langer. Zo werden in 2014 geen files van meer dan 400 kilometer opgetekend; in 2017 stonden er gedurende 15 uur dergelijk lange files. Opvallend is dat er ook tijdens de daluren steeds meer en langere files staan.

“Regen en sneeuw hebben een grote impact op de files, maar ook op andere momenten nemen de reistijden toe”, besluit Touring Mobilis. “Doorheen de dag zien we bovendien een toename van het aantal kilometers file tijdens de daluren. Door onder andere de verzadiging van de wegen tijdens de spits en het mogelijk maken van flexibele werkuren, gaan we vaker overdag ook de baan op, waardoor de spits verlengd wordt.”

bron: Belga