Weerbericht: regenachtig eindejaarsweekend op komst

Weerbericht: regenachtig eindejaarsweekend op komst

Er is deze namiddag kans op smeltende sneeuw en later ook kans op regen. In de Ardennen kan er 5 centimeter sneeuw vallen. Aan zee treden dan weer rukwinden op tot 60 à 70 kilometer per uur, met uitschieters tot 90 per uur of meer. De maxima worden pas tegen de avond bereikt en schommelen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 8 graden aan zee. Dat meldt het KMI. ’s Avonds vallen er nog buien die lokaal fel kunnen zijn en gepaard kunnen gaan met forse windstoten. In Hoog-België zijn er sneeuwbuien. Daarna wordt het weer droog, maar in het tweede deel van de nacht trekt een nieuwe storing het land in met regen. De minima liggen tussen 0 graden in Hoog-België en 6 graden aan zee.

Morgen wordt het overwegend zwaarbewolkt en grijs, met perioden van regen of motregen. Op de Ardense hoogten valt er mogelijk eerst nog wat sneeuw. In het westen van België wordt het overdag langere tijd droog. Het wordt zeer zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 9 graden in Hoog-België tot 13 à 14 graden in Vlaanderen. De zuidwestelijke wind wordt aan zee weer krachtig tot zeer krachtig, met rukwinden tot 80 kilometer per uur. Morgenavond en in de nacht naar zondag valt er dan vrij veel regen. Het blijft zeer zacht met minima van 8 tot 11 graden.

Zondag is het zwaarbewolkt met nagenoeg de hele dag regen. In het westen is er in de loop van de namiddag kans op een opklaring, maar tegelijkertijd kunnen er ook buien tot ontwikkeling komen. De maxima worden al ’s ochtends of in de loop van de voormiddag bereikt. Ze liggen tussen 8 en 11 graden in Hoog- en Midden-België en rond 13 graden in Laag-België. De wind waait vrij krachtig en aan zee zijn weer rukwinden tot 90 kilometer per uur mogelijk. In de loop van de namiddag neemt de windkracht wat af.

Op oudejaarsavond trekt een actieve buienzone over ons land, met in het westen kans op onweer en in de Ardennen kans op winterse buien. In de loop van de nacht begint het ook opnieuw stevig te waaien.

Maandag zal het wellicht weer flink regenen. De maxima liggen tussen 5 graden in Hoog-België en 8 graden aan zee. Dinsdag wordt het wisselend bewolkt en zo goed als droog. In de loop van de namiddag neemt de bewolking echter toe vanuit het westen en op het einde van de dag begint het aan zee te regenen. De maxima liggen rond 7 graden in het centrum. Woensdag wisselen opklaringen af met wolkenvelden. Er is kans op buien. De maxima liggen rond 8 graden.

bron: Belga