Wall Street sluit sterk beursjaar 2017 lager af

De beurzen in New York zijn vrijdag op de laatste handelsdag van 2017 met rode cijfers geëindigd. Beleggers op Wall Street kijken echter terug op een uitstekend beursjaar, waarin de hoofdgraadmeters records op records stapelden, gesteund door de sterke economische groei, de hoge bedrijfswinsten en optimisme over de belastinghervormingen van president Donald Trump. De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 24.719,22 punten. De Dow ging 25 procent omhoog dit jaar. De breed samengestelde S&P 500 zakte 0,5 procent tot 2673,61 punten. Voor heel 2017 is de S&P meer dan 19 procent gestegen. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,7 procent tot 6903,39 punten. De Nasdaq liet dit jaar een koerswinst van ruim 28 procent optekenen. Daarmee behaalden de graadmeters de beste prestaties sinds 2013.
Tot de uitblinkers op Wall Street behoorden dit jaar vliegtuigbouwer Boeing en machinefabrikant Caterpillar. Ook techfondsen als Facebook, Alphabet, Amazon en Apple deden het goed. Industrieconcern General Electric (GE) moest echter een flink verlies slikken.
Goldman Sachs verloor vrijdag 0,7 procent. De grote bank denkt dat de nieuwe belastingwet het resultaat in het vierde kwartaal met ongeveer 5 miljard dollar kan drukken. Dat zou vermoedelijk een fors verlies betekenen.
Apple leverde 1,1 procent in. Het bedrijf verlaagt de prijzen voor het vervangen van batterijen van oudere iPhones nadat bekend werd dat Apple de snelheid van oudere telefoons terugschroeft om naar eigen zeggen te voorkomen dat ze uitvallen. Apple biedt excuses aan voor de gang van zaken.
Amazon ging 1,4 procent omlaag. President Trump zei dat de Amerikaanse staatspostdienst hogere kosten voor het webwinkelbedrijf in rekening moet brengen voor het bezorgen van pakketjes. Het is niet de eerste keer dat Trump uithaalt naar Amazon. Eerder zei hij al dat Amazon grote schade toebrengt aan belastingbetalende detailhandelsbedrijven.
De euro was 1,2001 dollar waard, tegen 1,2016 dollar in Europa. De eenheidsmunt werd dit jaar zo’n 13 procent meer waard ten opzichte van de dollar.
Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 60,13 dollar. Brent klom 1,1 procent tot 66,87 dollar. De olieprijzen stegen in 2017 voor het tweede jaar op rij.

bron: Belga