“BOB-controles zijn amper mogelijk tijdens oudejaarsnacht”

Belga / N. Maeterlinck

Er zullen, net als de voorbije jaren, niet veel alcoholcontroles plaatsvinden in de nacht van oud naar nieuw. Dat klaagt politievakbond VSOA aan. Heel wat agenten worden ingezet bij evenementen.

Net als de voorbije jaren zal de politie tijdens de oudejaarsnacht werken met mobiele controles. Grote stops met tientallen agenten komen er niet. “We zetten 35 manschappen in die niets anders doen dan alcoholcontroles. De lokale politiezones kunnen bijspringen als ze tijd hebben”, verdedigt de federale politie zich.

Druppel op hete plaat

“Vijfendertig agenten voor alle Belgische snelwegen, dat is lachwekkend”, vindt Patrick Roijens van VSOA Politie. “Per controle zijn er drie à vier agenten nodig, dus maak de rekensom maar. Het is een druppel op een hete plaat. Om efficiënt te controleren in heel België zou je enkele honderden manschappen moeten hebben.”

Vuurwerk en losgeslagen dieren

De lokale politiezones hebben tijdens de nieuwjaarsnacht andere prioriteiten, zegt Roijens. “De meeste zones zullen niemand specifiek toewijzen voor controles. Er is vuurwerk om middernacht en daarna zijn er wellicht incidenten met losgeslagen dieren, dronken mensen… Als het de regering menens is om het aantal dodelijke ongevallen te laten afnemen, moet het personeelstekort worden aangepakt.”