Voormalig FBI-agent legt uit hoe je een leugenaar ontmaskert

Voormalig FBI-agent legt uit hoe je een leugenaar ontmaskert
Foto Pixabay

Iedereen heeft al eens een leugen om bestwil verteld. Maar hoe kan je een notoire leugenaar betrappen? Kijken naar de gezichtsuitdrukking kan je al een heel eind helpen, zo blijkt.

Mark Bouton heeft dertig jaar als FBI-agent gewerkt en pende zijn ervaring neer in het boek ‘How to Spot Lies Like the FBI’. Aan de nieuwssite Business Insider verklapt hij tien tips die je helpen om te achterhalen of iemand liegt of niet.

1. Ogen die op en neer gaan

Als iemand zijn ogen snel naar links en rechts schieten, weet je dat die persoon zich niet op zijn gemak voelt. “Dat heeft alles te maken met een oerinstinct”, aldus Bouton. “Vroeger was dit handig als we een uitweg moesten zoeken in een gevaarlijke situatie, bijvoorbeeld wanneer je werd aangevallen door een dier.”

2. Snel knipperen

Normaal gezien knipperen mensen ongeveer om de tien à twaalf seconden. “Als iemand stress heeft, kan hij wel vijf of zes keer achter elkaar knipperen.”

3. Je ogen langer dan één seconde sluiten

Een tijdje je ogen sluiten werkt als een verdedingsmechanisme. Mensen die geen stress hebben, knipperen ongeveer met een snelheid tussen de honderd en vierhonderd milliseconden.

4. Naar rechts staren

“Als je een rechtshandig persoon vraagt naar iets wat hij heeft gezien, kijkt hij automatisch naar links als hij moet nadenken. Kijkt hij naar rechts, dan gebruikt hij zijn fantasie en is hij een antwoord aan het bedenken”, legt Bouton uit. Opgepast: bij linkshandige mensen geldt het omgekeerde.

5. Lachrimpels

Als er maar weinig lachrimpels verschijnen naast de ogen is de kans groot dat je gesprekspartner een jokkebrok is. Als mensen oprecht lachen, kan je de rimpeltjes duidelijk zien.

6. Aan het gezicht zitten

Nog volgens Bouton beginnen mensen aan het gezicht te frunniken als ze nerveus zijn.

7. Opeengeperste lippen

Bijt de andere voortdurend op zijn lippen? Dan is het oppassen geblazen. “Van liegen krijg je vaak een droge mond”, vertelt Bouton. “Op je lippen knabbelen of ze stijf op elkaar zetten kan dat gevoel tegengaan.”

8. Transpireren

Als je gesprekspartner plots overmatig begint te transpireren, is er ook iets mis. Liegebeesten zweten volgens Bouton vooral op het voorhoofd, de wangen of in de nek.

9. Blozen

Niet iedereen kan liegen zonder blikken of blozen. Dat laatste is namelijk een reflex die ontstaat als je bloeddruk stijgt. Dan verweiden de bloedvaten zich, waardoor je rode kaken krijgt.

10. Knikken

“Als mensen de waarheid vertellen, knikken ze vaak met hun hoofd in overeenkomst van wat ze zeggen”, zegt Bouton nog. Als mensen iets goedkeuren of appreciëren, zullen ze dus eerder “ja” knikken. Wanneer je aan iemand een cadeau geeft en die reageert dat hij in de wolken is en tegelijk “nee” knikt, dan weet je dat die persoon liegt.