Stormweer – Gemeentelijk rampenplan niet langer van kracht in Nieuwpoort

Het gemeentelijk rampenplan is niet langer van kracht in Nieuwpoort. Dat meldt de stad woensdagnacht via Twitter, nadat er een torenkraan door hevige rukwinden was omgewaaid op twee appartementsgebouwen. Daarbij viel één dodelijk slachtoffer. Residentie Mosselbank werd het ergst getroffen door de kraan. Op de website van de stad klinkt het dat de gemeentelijke crisiscel, in overleg met een bouwkundig ingenieur, besliste om de zevende, achtste en negende verdieping onbewoonbaar te verklaren. “Momenteel is er geen kans op instortingsgevaar, maar toch mag niemand het gebouw nog betreden”, zegt de stad. In het andere gebouw, Residentie Morgenzon, is er geen instabiliteitschade, maar wel waterschade.
De torenkraan zal nu zo vlug mogelijk verwijderd worden. Daarvoor worden de andere twee compartimenten van Residentie Mosselbank ontruimd. Daarnaast moeten er betonblokken uit de residentie gehaald worden, en moeten er stuttingswerken uitgevoerd worden in zowel Residentie Mosselbank als Morgenzon.
Volgens de jongste balans viel er bij het ongeval één dodelijk slachtoffer. Ook is er één persoon in kritieke toestand en zijn er twee lichtgewonden. Die laatsten zouden inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen zijn. Een vijfde persoon verkeerde in shock, maar had geen concrete letsels.
Het noodnummer 058/22.44.21 en het e-mailadres [email protected] waren gedurende de nacht niet meer actief. Donderdagochtend zullen ze vanaf 8 uur weer bereikbaar zijn.

bron: Belga