Sanne Cant steekt 101e bloemenruiker op zak

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sanne Cant blijft voortgaan op haar elan. Na haar honderdste bloemenruiker dinsdag in Heusden-Zolder pakte ze ook de zege in Loenhout, de vijfde manche van de DVV Verzekeringen Trofee. Ze haalde het voor de Nederlandse Lucinda Brand en de Amerikaanse Katie Compton die haar leidersplaats wel verstevigt in het klassement. Het was Maud Kaptheijns die de beste start nam op het modderparcours van de Azencross. De Nederlandse nam de kop, maar zou zich wat later vastrijden in een modderstrook en vijf, zes anderen voorbij zich zien gaan. Daarna zagen we Helen Wyman even op kop en ook Eva Lechner besloot om te versnellen. Maar Sanne Cant stelde snel orde op zaken en de groep keerde terug.

Bij de eerste passage aan de finish telden we zes rensters vooraan: Cant, Wyman, Lechner, Kaptheijns, Sels en Brand. Katie Compton, leidster in het klassement, kende een slechte start, maar knokte zich terug naar voren. Toen Cant op de trappers ging staan in ronde twee sloeg ze een klein kloofje, al wist Lucinda Brand nog net aan te pikken.

Ver zou het duo niet weg rijden. In de achtergrond was Compton teruggekeerd en zij zou op het asfalt Wyman en de twee Crelan-rensters Kaptheijns en Sels terugbrengen. Lang zou die groep van zes opnieuw niet samen blijven. Cant reed weg in de zware modderstroken en verzamelde in geen tijd vijf seconden bonus op Brand en Compton. Aan de finish was die bonus al gegroeid tot tien seconden, maar zegezeker was ze nog niet.

Een sterke Lucinda Brand reed weg bij Compton en naderde nog tot een handvol seconden bij de wereldkampioene in de vierde en voorlaatste ronde, maar de Nederlandse kon het hoge tempo niet volhouden en zag Compton zelfs nog terugkeren en Cant opnieuw uitlopen in de slotronde.

De zege was voor Cant, haar 101ste. In de strijd om plek twee haalde Brand het alsnog voor de Amerikaanse in een sprint die er geen meer was.

bron: Belga