Meeste slachtoffers van omgewaaide torenkraan mogen terug naar appartement

Meeste slachtoffers van omgewaaide torenkraan mogen terug naar appartement

Na het ongeval met de omgewaaide torenkraan zijn twee van de drie getroffen residenties terug vrijgegeven. Dat meldt burgemeester Geert Vanden Broucke. Ongeveer 27 appartementen zijn nog steeds onbewoonbaar. De bewuste torenkraan in de Meeuwenlaan in Nieuwpoort-Bad dreigde op 12 november al om te vallen. Toen moesten 50 mensen uit voorzorg geëvacueerd worden. De gegevens van dat incident zullen opgevraagd worden. Toen oordeelde een onafhankelijk bureau dat de situatie veilig was en werden de nodige veiligheidsattesten afgeleverd.

Gisteren, even voor 18 uur, is de torenkraan door het stormweer dan toch omgevallen. Het gevaarte bracht vooral zware schade toe aan de drie bovenste verdiepingen van residentie Mosselbank. Daarbij kwam een 75-jarige vrouw om het leven en vielen vier gewonden. Het zwaarst getroffen appartementsgebouw blijft voorlopig onbewoonbaar. Heel wat appartementen worden bewoond door tweedeverblijvers, waardoor het niet helemaal duidelijk is hoeveel slachtoffers niet terug naar huis kunnen. Het zou gaan om een zevental gezinnen.

Het parket stuurde een deskundige ter plaatse om een onderzoek te voeren naar de omstandigheden van het ongeval. “De deskundige heeft momenteel nog geen uitsluitsel over de precieze oorzaak en moet eerst alle gegevens analyseren”, aldus procureur Filiep Jodts. In dat kader zijn de onderzoekers geïnteresseerd in alle foto’s en beelden die gisteren of in de dagen voordien van de torenkraan gemaakt zijn. De procureur doet een oproep om dergelijke beelden aan de politie te bezorgen.

Ondertussen is ook gestart met het opruimen van de omgewaaide torenkraan. Eerst zal de Franslaan vrijgemaakt worden. Het bergen van de kraan zal minstens tot morgenavond duren.

bron: Belga