“Huiskat door kattenplan Weyts met uitsterven bedreigd” (dierenartsen)

Wie straks nog een kat wil verkopen of weggeven, moet het beestje eerst laten steriliseren of castreren. Dat staat in het nieuwe kattenplan van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Maar volgens Bob Proesmans, de voorzitter van de Vlaamse dierenartsenvereniging, is dat plan niet realistisch. “Op die manier is het voortbestaan van de huiskat bedreigd”, zegt hij in Het Nieuwsblad. “Wanneer iedereen zich aan de regels houdt en zijn beest laat steriliseren, blijven minder en minder katten over om zich voort te planten”, aldus Proesmans. Bovendien kost een sterilisatie al gauw 125 euro; een castratie 60 euro. “Particulieren die thuis vier kittens hebben, zullen het nestje dumpen op straat of in het bos, omwille van de behandelingskosten bij de dierenarts. En dus zullen er meer zwerfkatten op straat rondlopen.”
Volgens de dierenartsen zullen tamme katjes vooral geboren en gekocht kunnen worden in winkels. “Slimme mensen zullen er ongetwijfeld brood in zien en er snel geld mee willen verdienen. Ze zullen wellicht katten gaan importeren. Maar krijgen zulke kittens dan nog de nodige zorg die ze verdienen?”, klinkt het. Proesmans vreest bovendien dat katten veel te duur verkocht zullen worden, waardoor mensen die een katje willen naar het asiel zullen stappen. Daar zitten echter enkel nog verwilderde beestjes, en die wil je niet in huis, aldus de dierenarts.
De dierenartsenvereniging wil af van die verplichte sterilisatie en wil dat de verantwoordelijkheid voor de ingreep bij de nieuwe eigenaar komt te liggen.
Weyts begrijpt de frustraties, maar stelt dat de verplichte sterilisatie “op het vlak van dierenwelzijn wel het beste is dat we konden doen”.

bron: Belga