Francken schort terugdrijving Soedanees op

Francken schort terugdrijving Soedanees op

De terugdrijving van een uitgeprocedeerde Soedanees is vanavond opgeschort nadat zijn advocaat op VTM NIEUWS gezegd had dat er toch nog Soedanezen teruggestuurd worden. Dat meldt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. De Soedanees zou morgen normaal gezien om 15 uur op een vliegtuig gezet worden en naar Caïro vliegen, de hoofdstad van Egypte. Dat is een buurland van Soedan, waar de man van afkomstig is. Volgens de advocaat een omweg om toch nog uit te wijzen naar Soedan. “Ik vind het zeer merkwaardig aangezien men heeft aangekondigd dat er een algemene stopzetting is om Soedanezen uit te wijzen naar Soedan”, zegt de advocaat van de man, Zouhaier Chihaoui, aan VTM NIEUWS.

Francken meldde vanavond dat de vlucht van de man on hold wordt gezet. Hij wijst er ook op dat het niet om een repatriëring gaat, maar om een terugdrijving. “Dat betekent dat iemand zich aan de grens -bijvoorbeeld op Brussels Airport- heeft aangediend, maar niet voldoet aan de juiste voorwaarden om ons land binnen te komen. Hij bevond zich dus nog niet op het Belgische grondgebied.” De luchtvaartmaatschappij moet de man dan terugvliegen naar het punt van inscheping, in deze Caïro.

De Soedanees kreeg dus een negatieve asielbeslissing die ook in beroep door de Raad voor Vergunningsbetwistingen bevestigd werd. De man was dus volgens Francken helemaal uitgeprocedeerd. “In overleg met premier Charles Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon werd beslist om de terugdrijving uit te stellen tot het onderzoek afgerond is”, klinkt het nog.

bron: Belga