We verspillen een derde van ons voedsel

We verspillen een derde van ons voedsel
AFP / M. Medina

Het voedselagentschap van de Verenigde Naties (FAO) trekt aan de alarmbel. Elk jaar gaat een derde van de wereldwijde voedselproductie verloren aan verspilling, goed voor 1,3 miljard ton voedsel per jaar.

Het VN-voedselagentschap roept mensen in het kader van de feestdagen op om toch op de voedselconsumptie te letten. “In een tijd waarin bijna 1 miljard mensen honger hebben, is verspilling excessief”, zegt het FAO. Het gaat bovendien niet alleen om het voedsel dat in onze vuilbak eindigt, maar ook over de “verspilling van arbeid, water, energie, grondstoffen en andere middelen die gebruikt worden om het voedsel te produceren”.

345 kilo per persoon

In België wordt de jaarlijkse voedselverspilling op 3,6 miljoen ton geschat, of 345 kg per persoon per jaar. “Onthoud tijdens de feesten dat over voldoende voedsel beschikken een privilege is”, zegt het FAO. “Maak van geen voedsel verspillen je goede voornemen voor het nieuwe jaar.”

Op de site van de organisatie vind je nog praktische tips. Zo verspillen mensen minder als ze hun maaltijd op voorhand plannen en restjes gebruiken.