Spanning rond Noord-Korea – Lavrov en Trump bellen over Noord-Korea

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en de Amerikaanse president Donald Trump hebben dinsdag kort gebeld over de situatie in Noord-Korea. De twee zijn het eens over de ernst van het Noord-Koreaanse kernprogramma, maar de Russen willen niet weten van een militaire interventie of nóg nieuwe sancties tegen Pyongyang.

Het was Lavrov die dinsdag telefoon kreeg van Trump. De buitenlandminister verzekerde de Amerikanen er nog eens van dat Rusland net als de VS vindt dat het Noord-Koreaanse kernprogramma de VN-akkoorden schendt. De Russen verzetten zich wel tegen een militaire interventie of nóg nieuwe sancties: Washington moet dringend een meer “vredevolle insteek” heben in de onderhandelingen met Noord-Korea, vindt Lavrov, en onderhandelingen met het regime aangaan.
Rusland is samen met China het land dat nog de beste diplomatieke relaties onderhoudt met het geïsoleerde Pyongyang. Moskou en Peking stemden vorige week toch in met een door de Amerikanen voorgestelde resolutie in de VN-Veiligheidsraad om Noord-Korea een nieuw pakket economische sancties op te leggen.

Bron: Belga