OS 2018 – “99 procent kans dat ik start op de Spelen”, verzekert skiër Kai Alaerts

OS 2018 - "99 procent kans dat ik start op de Spelen"

België mag in het alpineskiën op de Winterspelen een man en een vrouw afvaardigen. Wie naar Pyeongchang zal afreizen, wordt bepaald door een selectiematrix van de Belgische skifederatie. Bij de vrouwen prijkt Kim Vanreusel bovenaan. Door een zware knieblessure van Armand Marchant, de eerste Belg die wereldbekerpunten sprokkelde, gaat het ticket bij de mannen quasi zeker naar Kai Alaerts. “Er is geen enkele wedstrijd meer waardoor ik mijn plaats bovenaan kan verliezen. Het is nu alleen wachten op het akkoord van de federatie. Maar dat ik naar de Spelen ga, schat ik op 99 procent”, zegt Alaerts dinsdag tijdens een persontmoeting met atleten van Team Belgium in Wilrijk.
Voor de 28-jarige Alaerts, die op de slalom zal starten, wordt het zijn eerste olympische deelname. “Op de Spelen heb je vaak rare wedstrijden, zeker in het skiën. Ik ga mijn uiterste best doen en dan zien we wel waar we uitkomen. Het doel is top 30.”
Als Belgische skiër scoren op internationaal niveau is niet eenvoudig, weet Alaerts. “In Oostenrijk heb ik een uitvalsbasis. Daar verblijf ik van september tot april met een Zweedse coach die enkele jaren geleden de Zweedse mannenploeg in de wereldbeker heeft getraind. Dus op dat vlak zit ik goed. Maar sowieso heb je natuurlijk jaren achterstand tegenover skiërs uit toplanden als Zwitserland en Oostenrijk. Daarnaast hebben zij veel meer mogelijkheden qua training met stages in Nieuw-Zeeland of Zuid-Amerika. Het is enerzijds frustrerend dat in België die middelen ontbreken, anderzijds zijn er ook skiërs uit kleinere landen die goed presteren. Het is aan ons om te bewijzen dat we het kunnen en hopelijk komen er dan wel middelen vrij.”
Alaerts geniet momenteel geen ondersteuning van een federatie of gemeenschap. “Ik doe alles met eigen middelen. Ik heb privé-sponsors, vrienden en familie die bijspringen en een hart hebben voor de sport. Hoelang ik nog op deze manier wil verdergaan, weet ik nog niet. Ik heb altijd toegewerkt naar deze Spelen. Wie weet wat de toekomst brengt. Ik ben 28 maar sommige skiërs gaan door tot 35, 36 of zelfs 40 jaar. Zij komen wel uit landen waar je van skiën kan leven. Dat is in België jammer genoeg niet het geval. Maar zolang ik het graag blijf doen, mijn lichaam het kan opbrengen en mijn ouders en sponsors achter mij blijven staan, doe ik graag voort.”

bron: Belga