Meevaller van 400 tot 800 miljoen euro voor begroting

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het ziet ernaar uit dat de belastinginkomsten dit jaar 400 tot 800 miljoen euro boven de doelstelling van de regering-Michel uitkomen. Dat zegt de administratie Financiën, volgens De Tijd en L'Echo. De administratie heeft op vraag van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een voorspelling gemaakt. Volgens Van Overtveldt is daardoor de kans groot dat het begrotingstekort dit jaar in de buurt of zelfs onder 1 procent van het bruto binnenlands product of 4,5 miljard euro uitkomt.

De beter dan verwachte evolutie van de belastinginkomsten is deels te verklaren door een ingreep van Van Overtveldt zelf. Hij verhoogde de boetes voor bedrijven en zelfstandigen die geen of onvoldoende belastingen vooraf betalen. In de eerste elf maanden stegen de voorafbetalingen daardoor met een derde of 2,5 miljard euro, terwijl de regering slechts een groei van 12 procent had verwacht.

Daarnaast komen ook door de gunstige evolutie van de economische groei spontaan meer inkomsten binnen. Bedrijven verwachten hogere winsten, waardoor ze meer belastingen betalen. En consumenten hebben meer vertrouwen en kopen meer, waardoor de inkomsten uit btw en accijnzen stijgen.

bron: Belga