Meer dan 5.000 Peruvianen betogen tegen gratieverlening Fujimori

Meer dan 5.000 Peruvianen betogen tegen gratieverlening Fujimori
Meer dan 5.000 Peruvianen betogen tegen gratieverlening Fujimori

Meer dan 5.000 Peruvianen hebben gisterenavond in Lima betoogd tegen de gratieverlening voor ex-president Alberto Fujimori. Ze eisen ook het ontslag van de huidige staatsleider, president Pedro Pablo Kuczynski en beschuldigen hem ervan een politieke deal te hebben gesloten. De ordediensten waren massaal aanwezig in de straten van de Peruviaanse hoofdstad om te voorkomen dat de manifestanten het ziekenhuis zouden bereiken waar Fujimori momenteel ligt en waar honderden sympathisanten verzamelden om zijn vrijlating te vieren. In de loop van de avond kwam het evenwel tot aanvaringen tussen betogers en de politie, die met de matrak en traangas de menigte probeerde uiteen te drijven. Een cameraman van de nationale omroep raakte daarbij ernstig gewond.

Kuczynski verleende het voormalige autoritaire staatshoofd op kerstavond gratie. Fujimori, die een gevangenisstraf uitzit van 25 jaar voor schending van de mensenrechten en machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap, werd dit weekend opgenomen in het ziekenhuis wegens een lage bloeddruk en hartritmestoornissen.

Fujimori had op 11 december zelf een gratieverzoek ingediend wegens zijn gezondheidsproblemen. “Een officiële medische raad heeft de gevangene geëvalueerd en is tot de conclusie gekomen dat meneer Fujimori aan een progressieve, degeneratieve en ongeneeslijke ziekte lijdt en dat zijn gevangenschap een ernstig risico vormt voor zijn leven, gezondheid en integriteit”, luidde het in een mededeling van het presidentschap.

Fujimori – een zoon van Japanse immigranten – was van juli 1990 tot november 2000 president van Peru. Ondertussen zit hij al ruim tien jaar in de cel in de Peruviaanse hoofdstad Lima.

Bron: Belga