Britse wateren overspoeld met Russische schepen tijdens kerstdagen

De Britse marine is op kerstdag uitgerukt om een Russisch oorlogsschip door de Noordzee te escorteren. Dat heeft de marine dinsdag bevestigd. Het Russische vaartuig kwam te dicht bij Britse territoriale wateren. Volgens de Britten passeerden tijdens de feestdagen opvallend veel meer Russische schepen langs Britse wateren. Tussen Londen en Moskou botert het al een tijdje niet goed. De Britse marine stuurde zaterdag al een fregat uit om een Russisch oorlogsschip te monitoren, dat erg dicht bij de territoriale wateren voer. Uiteindelijk beslisten de Britten om het schip door de Noordzee te begeleiden. “Ik zal niet aarzelen om onze wateren te verdedigen en geen enkele vorm van agressie tolereren”, reageerde de Britse minister van Defensie Gavin Williamson. “Groot-Brittannië zal nooit geïntimeerd worden wanneer het gaat om het verdedigen van ons land, onze mensen en onze nationale belangen.”
Volgens de marine waren er tijdens de feestdagen opvallend veel meer Russische schepen in het Britse deel van de Noordzee. Op kerstavond moest een ander fregat een Russisch schip schaduwen dat door het Kanaal voer, maar dat werd dan niet geëscorteerd.
Tussen Moskou en Londen botert het al een tijdje niet meer goed. De Britse premier Theresa May beschuldigde Rusland afgelopen maand nog van een “aangehouden campagne van cyberspionage en ontwrichting”, en “inmenging in verkiezingen”. Haar flamboyante minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson liet zich vrijdag tijdens een bezoek aan Rusland dan weer ontvallen dat de relaties tussen beide landen niet kunnen normaliseren “als Rusland pogingen blijft doen om Europese landen te destabiliseren”.

Bron: Belga