Aantal woninginbraken vorig jaar met 16 procent gedaald

Aantal woninginbraken vorig jaar met 16 procent gedaald

Het aantal woninginbraken is in 2016 met 16 procent gedaald, van 67.103 in 2015 naar 56.215. Dat meldt CD&V-Kamerlid Franky Demon, die de cijfers opvroeg bij de federale overheid. En ook in 2017 zet de dalende trend zich voort: in het eerste semester vonden volgens de criminaliteitscijfers van de federale politie 25.335 inbraken plaats. Volgens Demon is de daling te danken aan preventieve acties van politiezones rond inbraken en alerte burgers die zich groeperen in buurtinformatienetwerken. Ook het aantal inbraken met geweld daalt licht: vorig jaar waren er 931 inbraken met geweld, of 1,6 procent van alle inbraken in ons land. In 2015 was dat nog 1,7 procent. Ongeveer 70 procent van alle inbraken gebeurt in huizen, 18 procent in appartementen. De overige inbraken gebeurden in garages en andere gebouwen. De meeste inbraken gebeuren in de provincies Henegouwen (10.688 in 2016) en Antwerpen (7.391), en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (7.335).

Uit de cijfers blijkt ook dat de meeste inbraken overdag (06.00 tot 21.59 uur) plaatsvinden. “Het is dus niet raar dat de meeste inbraken overdag plaatsvinden, aangezien ook het avondluik hierin vervat zit. Mensen zijn dan vaak gaan werken of een hobby gaan uitoefenen waardoor het logisch is dat de meeste inbraken overdag plaatsvinden en niet ’s nachts”, aldus Demon. Op vrijdag en zaterdag worden bovendien meer inbraken gepleegd dan op andere dagen.

Volgens Demon is de daling van het aantal inbraken het gevolg van de inzet van politiezones rond inbraken. Zo hebben 175 van de 189 politiezones woninginbraken als prioriteit opgenomen in hun veiligheidsplan. Veel zones hebben een diefstalpreventieadviseur, die bewoners advies geeft over veiligheid in hun woning. Daarnaast blijft aanwezigheid van politie op straat belangrijk om een afschrikeffect te verkrijgen.

Daarnaast melden de burgers sneller verdachte zaken aan de politie. Buurtinformatienetwerken (BIN) spelen hierin een belangrijke rol, zegt Demon, die waarschuwt dat we door de daling van het aantal inbraken niet op onze lauweren mogen rusten. “De politie moet ook in de toekomst blijven investeren in inbraakpreventie”, besluit hij.

bron: Belga