DEEL 2. Dit was 2017: jaar vol vraagtekens

Het jaar loopt op zijn einde. Dit zijn de hoogtepunten van de tweede helft van 2017.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Duurste Belg

AFP / P. Ellis

Begin juli neemt Manchester United Romelu Lukaku over voor 85 miljoen euro. Daarmee is de Rode Duivel de duurste Belgische voetballer ooit.

Noord-Korea rolt met spierballen

Foto AFP

Begin juli neemt Manchester United Romelu Lukaku over voor 85 miljoen euro. Daarmee is de Rode Duivel de duurste Belgische voetballer ooit.

Winters Zomerakkoord

Belga / A. Belot

Blinkend van trots stellen premier Charles Michel (MR) en de zijnen het Zomerakkoord voor op 26 juli. Dat bevat een begrotingsakkoord en een aantal ingrijpende hervormingen, zoals de vennootschapsbelasting, een overeenkomst over onbelast bijklussen en de effectentaks. De uiteindelijke uitwerking van dat akkoord loopt bijzonder stroef. De Raad van State strooit met negatieve adviezen en zorgt voor wrevel tussen de regeringspartners. Dit jaar zal het parlement nog stemmen over de hervorming van de vennootschapsbelasting, maar de andere twee sleutelelementen krijgen pas na Nieuwjaar een staartje.

Het boerenjaar van Nafi Thiam

Belga / D. Waem

In augustus kroont Nafi Thiam zich in Londen tot wereldkampioene op de zevenkamp. De Brusselse is de eerste Belgische atlete die daarin slaagt. Ze bevestigt zo haar status van olympische kampioene en wordt later door de internationale atletiekfederatie IAAF uitgeroepen tot beste atlete van het jaar. Het levert Thiam op het Sportgala ook een derde trofee voor Sportvrouw van het Jaar op. Tussendoor rondt ze op de prestigieuze meeting in Götzis de mythische kaap van 7.000 punten, en dat als vierde atlete ooit. Een gouden medaille op het EK indoor in Belgrado en een Belgische titel in het hoogspringen maken haar boerenjaar compleet.

Niet erkende genocide

AFP / K. Asad

Sinds augustus ontvluchten meer dan een half miljoen Rohingya-moslims het geweld in Myanmar. Ze trekken massaal naar buurland Bangladesh omdat ze in eigen land door de boeddhistische meerderheid gezien worden als illegale immigranten. Ze worden vervolgd, afgeslacht en verkracht. Zelfs de naam van de groep alleen al uitspreken is strafbaar. Zelfs paus Franciscus krijgt het woord niet over zijn lippen tijdens een bezoek aan het land. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres spreekt van een humanitaire nachtmerrie en waarschuwt voor een mogelijke voedingsbodem voor radicalisering. De Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hussein heeft het zelfs over een genocide. Er komt bijzonder veel kritiek op de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi omdat ze niet optreedt. Steeds vaker klinkt de vraag om haar Nobelprijs voor de Vrede af te pakken die ze in 1991 won. Ondertussen laat ze wel al weten dat ze bereid is alle Rohingya uit Bangladesh terug te laten keren.

Angela blijft aan

AFP / O. Andersen

De CDU/CSU van uittredend kanselier Angela Merkel wint op 24 september de Duitse parlementsverkiezingen. Het extreemrechtse Alternative für Deutschland maakt voor het eerst sinds WOII haar intreden in het parlement.

Helden donderen van voetstuk

AFP / B. Guay

 

Wanneer enkele bekende actrices het wangedrag van de Amerikaanse topproducent Harvey Weinstein aan het licht brengen, barst een grote etterbuil open. Vanuit alle hoeken van de wereld duiken verhalen op onder de hashtag #metoo. Helden als acteur Kevin Spacey vallen van hun voetstuk. En als het regent in de Verenigde Staten, druppelt het in België. Vlaamse actrices erkennen dat ook hier seksuele intimidatie dagelijkse kost is. Tv-maker en acteur Bart De Pauw is de eerste die een knieval maakt. Actrice Hilde Van Mieghem is het gezicht van de Vlaamse #metoo-beweging. Ze neemt de rol van spreekbuis op zich van de vrouwen die bij de VRT een klacht indienen tegen de televisiemaker.

Eieren onder vuur

Belga / K. Van Accom

Zo'n 86 pluimveebedrijven moeten preventief de deuren sluiten omdat er lage concentraties fipronil in de eieren zijn aangetroffen.

Viva Cataluña?

AFP / P. Barrena

Bij een referendum van de Catalaanse regering kiest de bevolking op 1 oktober voor de onafhankelijkheid. Wat dat precies betekent, weet eigenlijk niemand. Vraag is of de stem van de Catalanen wel echt gehoord is, aangezien Madrid die dag bijzonder repressief optreedt. Sommige mensen komen daardoor niet opdagen of brengen een proteststem uit. Spaans premier Mariano Rajoy roept Catalaans minister-president Carles Puigdemont op om de onafhankelijkheid niet uit te roepen. Hij doet dat wel, maar krabbelt meteen terug. Toch is dat voldoende voor de Spaanse regering om het beruchte artikel 155 in te roepen, waarmee de Catalaanse regering ontslagen wordt en nieuwe verkiezingen volgen. Puigdemont vlucht samen met vier ministers naar België, terwijl andere Catalaanse politici in hun thuisland opgepakt worden. Het is nu afwachten hoe het verder moet. Gisteren vonden de verkiezingen in Catalonië plaats. De uitslag moet duidelijkheid brengen.

Bloedbad op muziekfestival

AFP / D. Becker

Bij een schietpartij op een muziekfestival in Las Vegas komen op 1 oktober 58 mensen om en raken honderden gewond. De dader is de 64-jarige Stephen Paddock.

Belga / J. Jabobs

 

Groen en sp.a stellen op 13 oktober hun gezamenlijke lijst voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen voor. De lijst Samen bestaat voor een vijfde uit onafhankelijke kandidaten.

De Reus ontmaskerd?

Foto R.V.

Op zijn sterfbed vertelt Chris B. aan zijn broer dat hij De Reus van de Bende van Nijvel is. Slachtoffers hopen op een doorbraak in het onderzoek.

Goffin op dreef

AFP / G. Kirk

David Goffin stoot door tot de finale van de ATP Finals. Onze landgenoot moet na een intense driesetter het hoofd buigen tegen Grigor Dimitrov Hij sluit het jaar af als zevende op de ATP-ranking.

Koninklijke verloving

AFP / D. Leal-Olivas

Op 27 november kondigen de Britse prins Harry en ‘Suits'-actrice Meghan Markle hun verloving aan.

Magische bitcoin

AFP / R. Rahman

Een dag later stijgt de koers van de digitale munt bitcoin voor het eerst boven de magische grens van 10.000 dollar.

Adieu Johhny

Foto AFP

Frankrijk is in rouw door het overlijden van Johnny Hallyday. De populaire zanger met Belgische vader sterft in de nacht van 5 op 6 december aan de gevolgen van longkanker.