Weerbericht – Eerste vakantieweek met winterse neerslag in de Ardennen

Weerbericht - Eerste vakantieweek met winterse neerslag in de Ardennen

Het blijft overwegend zwaarbewolkt op kerstdag, met hier en daar enkele voorzichtige opklaringen. Lokaal is nog wat motregen mogelijk, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. In Laag- en Midden-België stijgt het kwik tot 8 à 9 graden, zo meldt het KMI.
’s Avonds wordt het tijdelijk droog, met vooral in het oosten van het land brede opklaringen. Vanaf het westen neemt de bewolking toe en begint het later vannacht te regenen. In de Ardennen kan er lokaal smeltende sneeuw vallen bij temperaturen rond of net boven het vriespunt. Elders in het land liggen de minima tussen 3 en 5 graden. De wind neemt toe met rukwinden tot 70 of 80 km/u of lokaal nog iets meer.

De regenzone trekt morgen weg en wordt het wisselend bewolkt met enkele buien, die in de Ardennen een winters karakter krijgen. Maxima: tussen 6 à 7 graden op de meeste plaatsen in Vlaanderen en 2 à 3 graden in de Hoge Venen. De wind waait nog steeds matig tot vrij krachtig.

Een nieuwe regenzone bereikt morgenavond het land met neerslag vanaf de kust. Tijdens het tweede deel van de nacht verwacht het KMI ook in het oosten regen of lokaal wat smeltende sneeuw. Ook woensdag en donderdag is het vaak regenachtig, met veel wind en iets frissere temperaturen. Woensdag is er smeltende sneeuw in de Hoge-Ardennen, ’s avonds gaat het sneeuwen ten zuiden van Samber en Maas. Donderdag begint wisselvallig met sneeuwbuien op de Ardense hoogten en elders plaatselijk buien van regen, stofhagel of smeltende sneeuw.

Vrijdag trekt een storing vanaf het westen over het land. In de Ardennen valt er sneeuw die in de namiddag of ’s avonds overgaat in regen. In Laag- en Midden- België kan de regen ’s ochtends voorafgegaan worden door smeltende sneeuw. De temperaturen stijgen tot 7 graden aan zee.

Zaterdag en zondag dreigen verregende dagen te worden. Het wordt wel zacht met maxima rond 10 à 11 graden in het centrum van het land. Er zijn bij momenten rukwinden mogelijk van 80 à 90 km/u of zelfs meer.

Nieuwjaarsdag begint mogelijk nog regenachtig, maar in de loop van de dag zou het droger worden met opklaringen, met maxima tussen 4 en 8 graden.

bron: Belga