DEEL 1. Dit was 2017: een tijd van komen en gaan

Het jaar loopt op zijn einde. Dit zijn de hoogtepunten van de eerste helft van 2017.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Opgeschrikt op oudjaar

AFP / Y. Akgul

Het jaar is nog niet goed begonnen of Istanboel wordt al opgeschrikt door een aanslag op een populaire nachtclub. Er vallen 39 doden, waaronder een Belg. IS eist de aanval op.

Eerste Amerikaanse president zonder ervaring

AFP / C. Somodevilla

Donald J. Trump legt op vrijdag 20 januari de eed af als 45ste president van de Verenigde Staten. De opkomst bij de ceremonie steekt af tegen de massa die op straat komt om te protesteren tegen het nieuwe staatshoofd. Het presidentschap valt Trump zwaar. «Ik dacht dat het makkelijker zou zijn», liet hij optekenen in een interview. Hij slaagt er niet in zijn gezondheidswet door het parlement te loodsen. Ook zijn inreisverbod voor burgers uit zes moslimlanden heeft heel wat voeten in de aarde. Pas eind december heft het Hooggerechtshof de blokkering van enkele lagere rechtbanken op. De wereld kijkt verbaasd toe, net zoals wanneer de president aankondigt uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Ondertussen voelt hij de hete adem van de FBI in zijn nek. Die onderzoekt de mogelijke banden tussen de entourage van Trump en Rusland.

Pijnlijke blunder

AFP / K. Winters

Opschudding tijdens de uitreiking van de Oscars. Niet ‘La La Land' maar wel ‘Moonlight' wint het prestigieuze beeldje voor beste film. De organisatie zet de pijnlijke fout pas recht wanneer de makers - waaronder actrice Emma Stone - al op het podium staan voor het dankwoord. De film van Damien Chazelle sleept wel zes andere Oscars in de wacht voor onder meer beste regie, beste actrice en originele soundtrack. Ook bij de Golden Globes is de musical met zeven prijzen de grootste slokop.

Queen van Instagram

Instagram / Beyonce

Met veel poeha kondigt de Amerikaanse zangeres Beyoncé op 1 februari haar zwangerschap aan op Instagram. Meer dan 11 miljoen mensen liketen het kiekje van Queen B en daarmee is het de meest populaire foto op Instagram in 2017. Vier maanden later zien Rumi en Sir Carter het levenslicht.

Opnieuw in eerste klasse

Belga / B. Fahy

Antwerp wint de terugwedstrijd van de finale van de Proximus League op het veld van Roeselare en promoveert na dertien jaar naar eerste klasse.

Moeilijke regeringsvorming

Foto AFP

De Nederlandse regeringspartij PvdA krijgt klappen bij de parlementsverkiezingen die op 15 maart plaatsvinden. Na moeilijke onderhandelingen vormen de VVD van premier Mark Rutte, het christendemocratische CDA, het links-liberale D66 en de streng protestantse ChristenUnie een regering.

Startschot brexit

AFP / E. Dunand

Negen maanden na het historische referendum overhandigt de Britse EU-ambassadeur Tim Barrow op 29 maart een notificatiebrief aan Europees president Donald Tusk. Daarmee is het startschot voor de brexit gegeven. Enkele maanden later verliezen premier Theresa May en haar Conservatieve Partij bij verkiezingen hun absolute meerderheid.

Afscheid van de Bom van Balen

Belga / D. Stockman

Tom Boonen bolt op 9 april voor de laatste keer over de eindmeet van een professionele wielerwedstrijd. De Bom van Balen finisht als dertiende in Parijs-Roubaix en maakt daarmee een einde aan een vijftien jaar durende carrière. Daarin verzamelde de Kempenaar een karrenvracht aan prijzen. Hij was drie keer de beste in de Ronde van Vlaanderen, heeft vier kasseien van Parijs-Roubaix op zijn schouw staan en werd één keer, in 2005, wereldkampioen. Boonen fietste veertien jaar aan een stuk in de selecties van ploegmanager Patrick Lefevere.

Barbaarse aanval

AFP / O. Haj Kadour

Het regime van Bashar al-Assad zet in april saringas in tegen zijn eigen bevolking. Bij de aanval op het stadje Khan Shaykhun komen 83 mensen op, onder wie 24 kinderen.

Moeder van alle protesten

Foto AFP

Op 29 april komen miljoenen Venezolanen op straat voor de ‘moeder van alle protesten'. Ze betogen tegen de plannen van president Nicolas Maduro om het parlement te ontbinden. Maanden lang vinden er protesten plaats in het land.

Aanval op Hedebouw

Belga / N. Lambert

Tijdens de 1 mei-viering valt een man PTB-boegbeeld Raoul Hedebouw aan met een mes. Hij raakt slechts lichtgewond en de politie kan de dader vatten.

De Europese hoop

AFP / E. Feferberg

Begin mei wint Emmanuel Macron de Franse presidentsverkiezingen. Met bijna 66% van de stemmen haalt hij het van de rechtspopulistische Marine Le Pen. Europa haalt opgelucht adem, want de jongste Franse president ooit is van plan om de Europese droom nieuw leven in te blazen. Met zijn politieke beweging En Marche omringt hij zich met gevestigde politici en nieuwkomers, links- en rechtsgezinden en evenveel vrouwen als mannen. Opvallende namen zijn onder meer voormalig olympisch kampioen Laura Flessel-Colovic (sport), tv-figuur Nicolas Hulot (ecologie) en de Belgische Françoise Nyssen (cultuur).

Manchester in rouw

Foto AFP

Tijdens een optreden van het Amerikaanse tieneridool Ariana Grande in Manchester ontploft een bom. Er vallen 23 doden en tientallen gewonden, onder wie verschillende kinderen.

Inferno in Londen

AFP / N. Oxford

Bij een hevige brand in de Grenfell Toren in Londen vallen op 14 juni meer dan zeventig doden. Meteen rijzen vragen over de brandveiligheid in het gebouw met 24 verdiepingen. Zo zou er brandbaar materiaal gebruikt zijn voor de buitenafwerking. De bewonersvereniging Grenfell Action Group wijst met een beschuldigende vinger naar de beheerder die niet geluisterd zou hebben naar de waarschuwingen van de bewoners. Ook het lokale bestuur krijgt kritiek. Er lopen ondertussen twee onderzoeken: een strafrechtelijk naar de verantwoordelijken van de brand en een openbaar naar de oorzaak van de brand en de reactie van de autoriteiten.

Met schaamrood op de wangen

Belga / B. Doppagne

Publifin, Publipart en Samusocial. Bij de drie schandalen zijn er constanten: het gaat om graaipolitiek, uiteindelijk rollen er koppen en vooral de socialisten delen in de klappen. Bij de Waalse intercommunale Publifin zijn vertegenwoordigers van alle politieke partijen betrokken, maar moet vooral minister Paul Furlan (PS) het bekopen. Ook bij het Gentse Publipart blijkt dat verschillende mandatarissen buitensporige vergoedingen krijgen in adviesraden. Kandidaat-burgemeester Tom Balthazar (sp.a) stapt op. In Brussel is er ten slotte Samusocial. Brussels burgemeester Yvan Mayeur (foto) en gedelegeerd bestuurder Pascale Peraïta (beiden PS) vallen in ongenade.